Fabric (alternativ Fabrică, în germană Fabrikstadt, maghiară Gyárkülváros/Gyárváros) este unul din cele mai vechi cartiere istorice ale Timişoarei, deţinând o deosebită moştenire cultural-arhitecturală. Numele său provine de la fabricile care s-au construit aici încă de la apariția sa, în secolul al XVIII-lea.

“Toate cele bune vin din Fabric: apa de băut, pâinea, berea şi caii frumoşi.”

În vremuri de demult, viaţa economică şi cea socială erau foarte animate în Fabric, acestuia spunându-i-se adesea “cartierul comercianţilor”, datorită zecilor de ateliere meşteşugăreşti şi magazine de toate categoriile şi pentru toate nevoile, care îşi desfăşurau activitatea aici. Fabricul era faimos şi pentru viaţa de noapte, timişorenii “năvălind” aici la fiecare sfârşit de săptămână, pentru a petrece cu voie bună câteva ore în faimoasele cafenele, berării şi restaurante din cartier. În acest sens, circula inclusiv o zicală din popor:

Cartierul fiind situat în partea de est a Timişoarei, s-ar putea spune că şi soarele vine tot din Fabric.

 

Astăzi, viaţa cartierului nu mai este atât de animată ca altădată, majoritatea fabricilor de altădată au fost dezafectate, atelierele şi magazinele de la parterul clădirilor din Fabric au dispărut. Doar clădirile istorice, majoritatea aflate într-o stare avansată de degradare, mai amintesc de vremurile de demult din cartier.

Sperăm ca toți cei care vizitează acest site să privească toate locurile din cartier într-un mod diferit, să observe frumusețea patrimoniului cultural material, atât de prezent în Fabric.