Heritage of Timișoara

Fabric Bul. 3 August 1919 , nr. 2

Fostul Cinematograf Apollo

Alte denumiri:

Cinematograful Alexandru Sahia / Cinematograful Apollo cu Grădina de Vară / Le Cinema / Cinema Parc

Data finalizării:

4 mai 1909

  • Arhitect: Arh. Paul von Schuster Arh. Josef Ecker jr.
  • Fost proprietar: Arh. Josef Ecker jr. Primăria Timişoara Antreprenor Georg Pflum
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Neclasat
  • Stil arh. principal Contemporan
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 1
  • Funcțiune curentă Club de noapte
    Clădire de birouri




Cinematograful Apollo a fost al doilea cinematograf din Timişoara, construit în 1909, după planurile arhitectului Josef Ecker jr., antreprenor Georg Pflum.

Începând cu anul 1913, cinematograful intră în administraţia Primăriei Municipiului Timişoara. Un aspect interesant din acea vreme este că o bună parte din vânzările biletelor erau donate orfelinatelor, azilelor de bătrâni din oraş şi familiilor sărace.

La 15 iulie 1924 este inaugurat noul cinematograf de vară din Fabric, acesta numindu-se de atunci înainte Cinematograful Apollo cu Grădina de Vară. În acelaşi an, în Timişoara funcţionau 3 cinematografe de iarnă şi 3 cinematografe de vară (în cartiele Cetate, Fabric şi Mehala). Directorul general al cinematografelor comunale din acea vreme era Ioan Popovici.

Comisia interimară a municipiului Timişoara îşi dă acordul, la data de 7 martie 1930, pentru introducerea filmului sonor la cinematografele Capitol (din Cetate) şi Apollo, dorindu-se aparate de cea mai bună calitate şi finalizarea lucrărilor până în toamna aceluiaşi an. Acest plan avea să fie implementat, însă, abia din 1931. Atât în cinematograful de iarnă, cât şi în cel de vară din Fabric au fost instalate aparate sonore-vorbitoare, închiriate pentru 10 ani de la firma "Klang-Film" din Berlin.

Între 1954 şi 1955, arhitectura imobilului este modificată semnificativ, conform proiectului coordonat de arhitectul Paul von Schuster. Un scurt istoric cu evidenţierea etapelor evoluţiei arhitecturale ale clădirii fostului cinematograf poate fi consultat pe blogul Marele Ecran.

Clădirea, neiclusă în Lista Monumentelor Istorice, a avut mai multe funcţiuni de-a lungul timpului (de la cinematograf - căruia i-a fost adăugată în interbelic şi o grădină de vară, la sală de biliard, discotecă şi, mai nou, cabinet medical) şi a purtat mai multe denumiri (1909 - Cinematograful “Apollo”, 1926 - Cinematograful “Apollo cu Grădina de Vară”, 1959 - Cinematograful “Alexandru Sahia”, 1966 - Cinematograful “Parc”, 2012 - Clubul Le Cinema).

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 26 octombrie 2017

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!