Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Sfânta Maria

Monumentul Sfânta Maria

Data finalizării:

16 decembrie 1906

  • Arhitect: Arh. László Székely
  • Sculptor: György Kiss
  • Autorizație de construire: 1906
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Pătrat




Monumentul Sfânta Maria se află în Piața Sfânta Maria din cartierul timișorean Elisabetin și a fost construit în 1906 pe locul unei alte statui a Fecioarei Maria. Monumentul a fost ridicat după un proiect al lui László Székely, arhitectul-șef al orașului între anii 1902 și 1922, iar statuia Mariei a fost realizată de sculptorul György Kiss.

La începutul anului 2012, statuia a fost dată jos de pe soclu și vandalizată. Restaurarea a fost făcută în perioada martie-mai a aceluiași an, de către artistul restaurator Ion Oprescu, specialist în restaurarea pietrei, din cadrul Muzeului Național al Banatului.

Ilustrația lui Răzvan Cornici surprinde nuanțele subtile ale pieței Sfânta Maria, un spațiu plin de povești și legende încă din secolul al XVI-lea. Între straturile de carton colorat folosite de Răzvan regăsim episoade ale istoriei zonei precum capela Sfânta Maria, Biserica Reformată (1902), Casa Árpád Naschitz (1900) dar și trimiteri la memoria recentă a locului, interpretate ironic în colaj.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 14 octombrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

labels.frontend.comments.title.object