Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Brașov , nr. 2

Casa Ákos Kovács

Data finalizării:

23 mai 1910

 • Arhitect: Neidentificat
 • Fost proprietar: Ákos Kovács
 • Autorizație de construire: 12 august 1909
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Sit monument istoric
  Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
  TM-II-s-B-06098
 • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
 • Starea curentă Medie (conservat)
 • Planimetrie Rectangular simplu
 • Nr. de niveluri 2
 • Funcțiune curentă Casă
Frontul nordic al străzii Brașov se remarcă prin coerența clădirilor de locuit având un singur etaj, construite în prima decadă a secolului al XX-lea. Dintre acestea, casa Ákos Kovács se distinge printr-o serie de caracteristici unice în raport cu vecinele sale: este singura clădire care nu ocupă integral fondul stradal și singura ce nu prezintă accesul principal în clădire la stradă, acesta realizându-se prin intermediul curții interioare. 

În anul 1909, Ákos Kovács, inginer șef al Biroului de Arhitectură de Stat, va cumpăra lotul de casă în suprafață de 172 stânjeni (aproximativ 618 mp) cu 25 coroane/stânjen, plătind o sumă totală de 4300 coroane. În luna august a aceluiași an obține autorizația de construire pentru o casă cu un etaj, lucrări ce vor dura până în luna mai a anului 1910. 

Silueta clădirii rezultate, cu un fronton inspirat din arhitectura rurală șvăbească din Banat, se diferențiază de vecinele sale, preponderent exponente ale stilului Anilor 1900. Din punct de vedere plastic casa este extrem de simplă, fără decorațiuni elaborate (mai ales dacă ne raportăm la vecinele sale, adevărate exemple ale arhitecturii anilor 1900 din Timișoara). Casa, având un singur etaj prezintă texturi la nivelul soclului, precum și apareiaj în tencuială sub formă de bosaje care marchează zonele de colț ale clădirii.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator), Țenț Miruna Flavia (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 luni în urmă

Publicat la: 25 mai 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!