Heritage of Timișoara

Elisabetin str. General Henri Berthelot , nr. 3

Casa Ernő Fogl

Alte denumiri:

Casa Gyula Koronghy

Data finalizării:

2 noiembrie 1905

 • Arhitect: arh. Elemér Makkai
 • Arhitect colaborator: Ernő Fogl
 • Fost proprietar: Gyula Koronghy Ernő Fogl
 • Autorizație de construire: 20 martie 1905
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Sit monument istoric
  Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
  TM-II-s-B-06098
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea curentă Medie (conservat)
 • Planimetrie Rectangular simplu
 • Nr. de niveluri 2
 • Funcțiune curentă Palat/Imobil de raport
Casa cu un etaj amplasată în colțul nord-estic al Pieței Plevnei este cu siguranță una dintre cele mai bogat ornamentate construcții din întreaga zonă. Regăsim în plastica fațadelor sale, o sumedenie de mascaroni, capete de lei, chipuri demonice sau reprezentări ale Omului Verde, motiv reprezentat și pe tâmplăria porții de acces. Coloane ionice, cupe decorative, draperii sau scoici, întregesc imaginea generală a clădirii realizate în stil eclectic-istoricist. Un detaliu important îl găsim la colțul casei, unde în cadrul unui panou decorativ cu ancadrament clasicist, putem observa inscripția „Epúlt 1905”, reprezentând anul finalizării construcției. Un astfel de detaliu se regăsește și pe fațada principală, însă din păcate aici inscripția a fost pierdută.

Povestea casei începe în primăvara anului 1905, când arhitectul Ernő Fogl achiziționează lotul de casă amplasat la intersecția actualei străzi General Henri Berthelot cu Piața Plevnei, în suprafață de 231 de stânjeni pătrați contra sumei de 6.930 de coroane. La data de 20 martie 1905, acesta obține o autorizație de construire pentru o casă de locuit cu un singur etaj, urmând ca în luna septembrie să obțină și autorizația de racordare la canalizarea orașului. Autorizația de locuire va fi emisă în data de 2 noiembrie 1905, marcând astfel finalizarea construcției. Se confirmă astfel inscripția de pe fațada dinspre parc a clădirii, unde figurează  anul 1905.

O nouă etapă în viața clădirii se va petrece în anul 1907, când Ernő Fogl îi va vinde întreaga casă lui Gyula  Koronghy, pe atunci președinte al Primei Case de Economii din Caransebeș, pentru suma uriașă de 100.0000 de coroane. După 10 ani, în anul 1917, acesta  își va vinde casa propriei soții pentru suma de 111.300 coroane.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Edmond Răiceanu

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 25 ianuarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!