Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Plevnei , nr. 6

Casa Kornél Tunner

Alte denumiri:

Casa Dr. Mátyás Junkert

Data finalizării:

20 aprilie 1905

 • Arhitect: Arthur Tunner
 • Autorizație de construire: 7 august 1904
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Sit monument istoric
  Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
  TM-II-s-B-06098
 • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
 • Starea curentă Medie (conservat)
 • Planimetrie Rectangular simplu
 • Nr. de niveluri 2
 • Funcțiune curentă Proprietari multipli
Amplasată între cele două clădiri surori decorate cu păuni, construite după planurile arhitectului Martin Gemeinhardt, descoperim o casă având de asemenea un singur etaj, construită în stilistica începutului de secol trecut. Remarcăm în primă fază utilizarea pe scară largă a cărămizii aparente, aceasta îmbrăcând în mare parte singura fațadă la stradă a clădirii. Prin contrast, doar ancadramentele ferestrelor și ale porții de acces, alături de friza decorativă de la nivelul cornișei, precum și patru registre orizontale capătă un tratament plastic diferit. Fațada este simetrică, cu excepția aparatului de accces, amplasat excentric în extremitatea stângă a clădirii, în cadrul primei travee Ancadramentul porții de acces reprezintă și zona cea mai puternic decorată a fațadei, aceasta prezentând un ansamblu decorativ complex, având ca motiv central chipul de femeie, înconjurat de bucle specifice artei 1900.

De o mare finețe artistică este și zona cornișei, rezolvată sub forma unei frize decorative formată din panouri cu motive Secession, ritmate de console decorative compozite, din lemn și metal. Remarcăm și execuția sistemului de parazăpezi din fier forjat, amplasat deasupra celor două frontoane arcuite.

Povestea casei merită și ea o atenție deosebită, implicând mai multe personalități ale orașului de la cumpăna secolelor trecute. Lotul de casă scos la licitație de primărie a fost achiziționat de Kornél Tunner în anul 1903, contra sumei de 7.969 coroane. Kornél Tunner a fost unul dintre cei mai cunoscuți și respectați pietrari ai orașului, cunoscut în principal datorită pietrelor sale de mormânt. Autorizația de construire obținută în august 1904 pentru o casă cu un etaj va fi obținută de fratele acestuia, Arthur Tunner, un tânăr arhitect constructor, acesta fiind cel mai probabil și autorul proiectului de arhitectură. 

În anul 1906 Arthur Tunner îi va vinde doctorului Mátyás Junkert casa, pentru suma de 50.000 de coroane. Mátyás Junkert, de profesie avocat, este cunoscut și prin rolul său de editor al celebrului cotidian politic Temesvári Hírlap. Trei ani mai târziu, în primăvara anului 1909, acesta va obține o nouă autorizație de reconversie a clădirii.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Handrea Elena

Fotograf: Flavius Neamciuc, Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 23 ianuarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!