Heritage of Timișoara

Iosefin Bul. Iuliu Maniu , nr. 38

Palatul Csermák

Alte denumiri:

Palatele Nandor & Tamas Csermák

Data finalizării:

1912

 • Arhitect: Arh. Henrik Telkes
 • Fost proprietar: Tamas Csermák Nandor Csermák
 • Autorizație de construire: 1 iulie 1911
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Zona de protecție
  Ansamblul Urban IV
  TM-II-a-B-06105
 • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
 • Starea curentă Proastă (deteriorat/nefolosit)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de niveluri 3
 • Funcțiune curentă Magazin/Supermarket
  Proprietari multipli
Palatele gemene, proiectate în oglindă de către arhitectul timișorean Henrik Telkes, se remarcă prin culoarul comercial existent între cele două corpuri. Ele au aparținut fraților gemeni Nandor și Tamas Csermák.

Autorizația de construire pentru cele două palate a fost emisă la 11 iulie 1911. Lucrările au fost finalizate în 1912, palatele fiind prevăzute împreună cu un total de 38 de apartamente și 72 de camere. Studiind hărți vechi ale orașului, descoperim intenția autorităților de a construi un pasaj comercial din strada Fröbel (actualul bulevard Iuliu Maniu) până pe strada Bem (actuala Iancu Văcărescu), plan nerealizat în cele din urmă, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial.

Din punct de vedere stilistic, putem încadra palatele în ultima perioadă a stilului anilor 1900, cu decorațiuni geometrice și abstractizate. Faptul că, până în prezent, doar unul dintre cele două palate a fost restaurat, le individualizează și ne ajută să vedem comparativ diferite ipostaze ale fondului construit local.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 18 octombrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!

Scris de Codoci Elvira, cu 2 ani în urmă

Buna ziua.Am o intrebare.Spuneti-mi va rog de ce pereti din beci sunt inscriptionate cu date di anul 1911 in Timisoara Iuliu Maniu 45?

Scris de Daia D. Marius, cu 1 lună în urmă

Buna ziua, locuiesc de multi intr-una dintre cladiri la nr 36. Din datele noastre anul constructiei cladirilor este 1900, strada se numea Frobl si nu Frobel iar proprietarul cladirilor anterior nationalizarii se numea Czermak Ferdinand Ioan nascut 1908 si Czermak Francisca nascuta Fischer n. 1910, iar pe tatal acestuia la chemat Czermak Ferdinand.
Asadar primul proprietar al cladirilor a fost Czermak Ferdinand tatal lui Czermak Ferdinand Ioan.
Nu exista in nici un document numele de Nandor si Tamas
De asemenea in toate documentele oficiale numele care apare este Czermak si nu Csermak.

Scris de Alexandra Palconi-Sitov, cu 1 lună în urmă

@Daia D. Marius:

Este posibil ca în locul celor două palate să se fi construit inițial alte clădiri, iar la 1911 să fi fost emise autorizațiile pentru cele două palate (conform tendințelor vremii, când în Timișoara se construia cu un ritm alert). Pe actualul Bulevard Iuliu Maniu și în proximitate s-a întâmplat acest lucru frecvent, între anii 1908-1913, când actualii proprietari își demolau clădirile inițiale și construiau altele sau doar le modificau, supraetajau etc. (exemple în acest sens sunt Palatul Alexandru Pisică sau Palatul Miksa Bruck - în ambele cazuri pe parcelă existau clădiri pe parter sau cu un singur etaj, mult mai sărace din punct de vedere estetic, care au fost înlocuite, din voința proprietarilor).

Strada Frobl sau Frobel este același lucru, în cercetarea noastră denumirile de străzi suferă de-a lungul timpului diverse intervenții, sunt redactate greșit ș.a.m.d. Același lucru se întâmplă și cu Czermak/Csermak. Și noi găsim foarte des numele acestea scrise cu s sau z, depinde de documentul de arhivă.

În încheiere, Ferdinand este echivalentul numelui maghiar Nandor (așa cum sunt Alexandru = Sandor sau Ferenc = Franz etc.). Cele două palate au fost construite când Timișoara se afla sub administrație austro-ungară, iar numele erau maghiarizate. Odată cu instaurarea administrației românești, toate aceste nume au fost traduse, probabil chiar și în cărțile funciare. Deci, în concluzie, Nandor Csermak este același Ferdinand Csermak. Vă mulțumesc, în orice caz, pentru informațiile transmise, ajută foarte mult, fiindcă până acum nu știam care dintre palatele gemene aparțineau cărui frate Csermak. Deci nr. 36 îi aparținea lui Nandor/Ferdinand Csermak/Czermak. Vom actualiza fișele celor două clădiri.

Lasă un comentariu!