Palatele gemene, proiectate în oglindă de către arhitectul timișorean Henrik Telkes, se remarcă prin culoarul comercial existent între cele două corpuri. Ele au aparținut fraților gemeni Nandor și Tamas Csermák.
Autorizația de construire pentru cele două palate a fost emisă la 11 iulie 1911. Lucrările au fost finalizate în 1912, palatele fiind prevăzute împreună cu un total de 38 de apartamente și 72 de camere. Studiind hărți vechi ale orașului, descoperim intenția autorităților de a construi un pasaj comercial din strada Fröbel (actualul bulevard Iuliu Maniu) până pe strada Bem (actuala Iancu Văcărescu), plan nerealizat în cele din urmă, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial.
Din punct de vedere stilistic, putem încadra palatele în ultima perioadă a stilului anilor 1900, cu decorațiuni geometrice și abstractizate. Faptul că, până în prezent, doar unul dintre cele două palate a fost restaurat, le individualizează și ne ajută să vedem comparativ diferite ipostaze ale fondului construit local.
Contribuie cu informații la această clădire!
Scris de Misu, cu 6 ani în urmă
AMINTIRI.....
Scris de Decebal Marius Daia, cu 1 an în urmă
Denumirea atribuita cladirilor Czermak denumite Casele Czermak, din Timisoara bld. Iuliu Maniu (fosta strada Frobl si apoi redenumita strada Resita) de la nr. 36 si 38, nu au nici un fel de legatura cu numele Tamas si Nandor Csermak, iar anul constructiei cladirii de la nr. 36 este anul 1900.
In documentele cadastrale apar si numele primilor proprietari ca fiind Czermak Ferdinand Ioan si sotia Fanny nascuta Fischer, an constructie 1900.
Numele Tamas si Nandor Csermak au fost introduse eronat in aceasta documentatie si nu pot fi probate cu inscrisuri originale si oficiale.
Scris de Alexandra Palconi-Sitov, cu 1 an în urmă
Decebal Marius Daia, v-am răspuns anul trecut pe larg, aceleași solicitări, aici: https://heritageoftimisoara.ro/buildings/Iosefin/address/Iuliu+Maniu/38