Heritage of Timișoara

Iosefin str. Emanoil Gojdu , nr. 7

Palatul baronului Béla Gudenus de Gad

Data finalizării:

1913

  • Arhitect: Arh. Henrik Telkes
  • Fost proprietar: Baron Béla Gudenus (Adalbert Josef Freiherr von Gudenus)
  • Autorizație de construire: 3 mai 1912
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 4
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli
    Centru educațional/de formare continuă




Un moment care a stârnit entuziasmul echipei de cercetare a proiectului Heritage of Timișoara a fost descoperirea, pe una dintre cele mai mici străzi ale cartierului Iosefin, a unui impozant palat cu patru niveluri. O clădire care domină, pe o stradă pe care există preponderent imobile cu un singur nivel.

Un anumit detaliu de pe fațada imobilului a atras atenția tuturor. Este vorba de blazonul amplasat deasupra accesului în palat, element care a contribuit la dezlegarea misterului clădirii și pe baza căruia a putut fi identificat proprietarul acesteia. Blazonul, flancat de un leu și un vultur, prezintă un scut tăiat în două părți de o bandă diagonală descendentă, în cele două zone rezultate fiind reprezentat câte un turn crenelat, iar în inimă un personaj antropomorf. Scutul este timbrat de o coroană.

În urma unei analize comparative între elementul decorativ descoperit și reprezentări grafice ale blazoanelor nobiliare din Banat, au putut fi observate o serie de similitudini între blazonul regăsit pe palat și cel al familiei Gudenus de Gad. Confirmarea acestei ipoteze a venit în urma găsirii în Monitorul Timișoarei, ediția mai 1912, a eliberării unei autorizații de construire pentru un palat de raport pe numele br. (baron) Gudenus Béla.

Anterior obținerii avizului de construire, baronul achiziționează cu suma de 38000 de coroane casa văduvei Hamerak Paulina, care se afla pe parcelă și pe care o demolează pentru a ridica noul său palat de raport. Astfel, s-a putut atribui acest imobil familiei Gudenus, nume de care se leagă și ruina conacului din satul bănățean Gad (jud. Timiș), edificiu vizitat și documentat de echipa Prin Banat în anul 2013.

Deși se remarcă prin monumentalitatea sa, palatul prezintă și elemente de detaliu atent rezolvate, melanj sensibil care evocă măiestria arhitectului timișorean Henrik Telkes.

Gudenus era o familie nobilă din regiunea Styria (Austria), având o ramură austriacă și una maghiară. Nu este cunoscută data exactă a sosirii familiei în Banat. Cert este că, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prin căsătoria cu baroneasa Anna Sarolta Csávossy, baronul Hugo Gudenus devine proprietarul moșiei Gad și a tuturor proprietăților care aparținuseră până atunci familiilor locale Fodor, Kászonyi, Kukovics, Pálffy și Nagy. Printre acele proprietăți s-au numărat și două conace, unul construit de familia Fodor și altul construit de familia Kukovics.

La începutul secolului XX, baronii Hugo și Béla Gudenus, fiii rezultați prin căsătoria dintre Hugo și Anna, erau cei mai mari proprietari de teren din zonă. Dintre cei doi, s-a remarcat în special baronul Béla Gudenus (Adalbert Josef Freiherr von Gudenus), născut în Gad la 26 octombrie 1863. În anii 1900, acesta devine o figură obișnuită în înalta societate timișoreană, pretrecându-și majoritatea timpului afacerilor sale între Timișoara și moșia Gad. Probabil cuprins și el de febra de a construi care a molipsit tot orașul Timișoara din acea perioadă, în 1911 decide să ridice palatul de raport de pe strada Ormos (azi strada E. Gojdu) din cartierul Iosefin. În ultimii ani ai administrației austro-ungare, baronul Béla Gudenus a ocupat funcția de virilist la Primăria Municipiului Timișoara.

În anii 1920, bătrânul baron Hugo Gudenus se stinge, fiind urmat la scurt timp și de soția sa Anna. Aflăm din presa vremii că, înainte de a muri, Hugo îi încredințează fiului său cel mic, baronul Béla Gudenus, misiunea de a distribui în mod egal și echitabil averea familiei, care includea, printre altele, 5 case în Budapesta, bijuterii și obiecte de colecție foarte valoroase. Misiunea baronului, însă, ia o turnură stranie, iar moștenitorii Gudenus de Gad ajung să se dea în judecată pentru distribuirea inegală a averii, acuzând inclusiv dispariția bizară a unor bijuterii și obiecte de colecție. Procesul durează circa 7 ani și este anulat în 1929, prin acordul tuturor părților implicate.

În 1941, presa budapestană consemnează că, în 9 septembrie, după o luptă lungă cu boala, baronul Béla Gudenus s-a stins din viață la vârsta la 78 de ani, în reședința sa din Timișoara.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Simona Iovănescu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 17 ianuarie 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!