29 februarie 2020 start Cetate!

În 29 februarie 2020, am dat startul ediției Heritage of Timișoara: Cetate! În cadrul evenimentului de lansare ne-am bucurat și de prezența arhitectului Mihai Opriș, colaborator al proiectului Heritage of Timișoara, care a susținut o prezentare despre istoria și dezvoltarea urbanistică a cartierului istoric Cetate.
Imagini din cadrul serii puteți vizualiza în albumul dedicat evenimentului de pe pagina de Facebook Heritage of Timișoara (album foto).

mai-iulie 2019 HoT:Parks

Al treilea an al proiectului cultural Heritage of Timișoara, a adus un nou concept de eveniment: HoT: Parks. Inspirat de atmosfera liniștită a cartierului Elisabetin (caracterizat prin vaste rezervații de arhitectură realizată în stilul anilor 1900, combinat cu străzi pavate cu piatră cubică, parcuri și linii de tramvai pe străzi înguste), în primăvara și vara anului 2019 au fost organizate o serie de 5 mini-evenimente care s-au desfășurat în cinci parcuri din cartier:

⦶ 11 mai 2019: HoT Parks /1 în Piața Plevnei
⦶ 25 mai 2019: HoT Parks /2 în Piața Bisericii
⦶ 08 iunie 2019: HoT Parks /3 în Piața Vasile Adamachi
⦶ 22 iunie 2019: HoT Parks /4 în Piața Crucii
⦶ 06 iulie 2019: HoT Parks /5 în Parcul Carmen Sylva

Organizate sub forma unor picnicuri de arhitectură, am explorat și admirat împreună într-un cadru degajat moștenirea materială și imaterială a Elisabetinului, printr-o serie de activități: tururi ghidate de arhitectură, ateliere de fotografie de arhitectură, ateliere de cartare live a unui imobil din zonă, prezentări de tehnici de scanare și digitalizare a patrimoniului, prezentări ale evoluțiilor urbanistice și planimetrice a parcurilor, ateliere de crochiuri, ateliere de origami cu clădiri din cartier, atelier de storytelling, diverse jocuri inspirate din fondul construit al cartierului, precum și multe alte activități având ca pilon central arhitectura cartierului Elisabetin.

 

noiembrie 2018 Devenim membri Europa Nostra

Finalul anului 2018 vine cu vestea aderării asociației Prin Banat la organizația Europa Nostra.
Europa Nostra este o federație pan-europeană care activează în domeniul protejării și promovării patrimoniului cultural și natural din Europa. Fondată în anul 1963, Europa Nostra este recunoscută astăzi drept cea mai reprezentativă organizație de patrimoniu din Europa, cu membri din peste 40 de țări.

 

iunie 2018 Heritage of Timișoara: Iosefin

În 2018, Heritage of Timișoara continuă în cartierul Iosefin. Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România și Primăria Municipiului Timișoara, continuă acțiunea de cartare și inventariere a fondului construit din oraș, aplicând aceeași metodologie folosită și în ediția pilot dedicată Fabricului, amplificând astfel baza de date a platformei online. Este realizată din nou o colecție de ilustrații reprezentând clădiri din cartier (reinterpretare prin prisma sensibilității unui grup de ilustratori timișoreni) - colecția care va fi vernisată în cadrul evenimentului principal al proiectului, intitulat Hot: spot Iosefin!, ce a avut loc în data de 20-21 septembrie 2018. În cadrul aceluiași eveniment au loc o serie de alte activități - ateliere creative pe tema patrimoniului construit, ateliere de fotografie de tip pinhole camera, concert de jazz într-un spațiu neconvențional, tururi ghidate de cartier în română și engleză, deschiderea unor spații care în mod obișnuit sunt închise publicului ș.a. - toate având scopul de a promova fondul construit local, și de a crește gradul de conștientizare asupra stării în care se află acesta în rândul comunității locale și nu numai.

 

mai 2018 Anul European al Patrimoniului Cultural

Ediția 2018 a Heritage of Timișoara se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.
Anul European al Patrimoniului Cultural 2018

 

decembrie 2017 O nominalizare la Premiile AFCN

La finalul anului 2017, proiectul Heritage of Timişoara: Fabric (pilot) a fost nominalizat la Premiile AFCN 2017, categoria “Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului”.

 

octombrie 2017 Lansăm platforma online #HoT

În luna octombrie a anului 2017 reușim, în sfârșit, să realizăm ceea ce ne-am propus încă din 2015: o platformă online, unde sunt listate clădirile de patrimoniu ale Timișoarei, informații despre acestea, stare curentă de conservare, fotografii contemporane ale imobilelor și imagini de epocă. În spatele acestei platforme, este dezvoltat un instrument de cartare online a patrimoniului cultural, realizat după cele mai înalte standarde ISO europene.

 

iunie 2017 Heritage of Timișoara: Fabric (pilot)

Prima ediție Heritage of Timișoara a fost dedicată cartierului istoric timişorean Fabric. Timp de 5 luni, echipa de proiect, alături de parteneri şi colaboratori, desfășoară diverse activităţi în cartier, precum: documentarea şi realizarea unei baze de date la zi privind starea de conservarea a patrimoniului cultural imobil din Fabric; desfăşurarea de ateliere de circ social şi teatru - cu scopul de a atrage tineri din cartier să se implice în montarea unui spectacol de teatru-forum; dezbateri pe tema revitalizării cartierului; realizarea unei colecţii de ilustraţii, executate de o echipă de artişti locali, având ca inspiraţie istoria şi starea curentă de conservare a imobilelor istorice din cartier. Organizarea evenimentului principal “Heritage of Timişoara: Fabric” (septembrie 2017) a cuprins activităţi precum: vernisarea colecţiei de ilustraţii produsă prin proiect; instalaţie de artă interactivă, realizată cu implicarea participanţilor la eveniment; cărţi poştale cu ilustraţiile produse prin proiect, care au putut fi trimise gratuit oriunde în ţară; prezentare de circ social; premiera unui spectacol de teatru-forum, produs în cadrul proiectului; tururi ghidate de Fabric etc. Proiectul a fost co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (prima finanțare obținută de Asociația Prin Banat încă de la înființarea ei), realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.

 

martie 2017 Conceptul final

În anul 2017, la doi ani de când a apărut ideea, după discuții și sfătuiri cu diferite persoane, reușim să definitivăm conceptul, scopul și obiectivele proiectului Heritage of Timișoara. Pentru a obține rezultate cât mai relevante posibil, decidem să intervenim gradul în cele 5 cartiere istorice ale Timișoarei, pentru a carta și documenta patrimoniul construit. În același timp, decidem să nu începem cu cartierul Cetate, considerat oricum “inima orașului”, polul major de atracție și locul în care se desfășoară majoritatea proiectelor și evenimentelor culturale, ci cu celelalte cartiere istorice, care deși au un potențial la fel de mare și poartă o moștenire cultural-arhitecturală la fel de bogată, n-au reușit să concureze în ultimele decenii cu cartierul Cetate.

Prin urmare, scopul proiectului Heritage of Timişoara este promovarea patrimoniului cultural material timișorean, sensibilizarea opiniei publice asupra importanţei protejării şi conservării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartiere istorice ale Timișoarei. Decidem să comunicăm proiectul atât în limba română, cât și în limba engleză, deoarece ne dorim ca pe termen mediu și lung, acesta să devină un instrument relevant pentru turiștii străini.

 

august 2016 Păunul fără cap

În 2016 deja ne uitam cu alți ochi la clădirile din jurul nostru. Dacă în centrul orașului imobilele par a fi într-o stare de conservare mai bună, în celelalte cartiere clădirile se află într-o stare deplorabilă. Ne gândim la acronimul proiectului, HoT, și la omonimia acestui cuvânt, care pare să reflecte foarte bine starea curentă de conservare a imobilelor din oraș: patrimoniul Timișoarei este hot - frumos, atrăgător, dar arde, are nevoie urgentă de intervenție. Niște decorații de pe fața unei clădiri în stil Secession, aflată în piața Plevnei din cartierul Elisabetin, ne atrag atenția în mod deosebit. Deasupra unei ferestre apare pomul vieții (simbolul nemuririi), înconjurat de doi păuni (simbolul infinitului și a măiestriei). Fațada clădirii, care e și parte dintr-un ansamblu istoric, se află într-o stare deplorabilă. Fără nici o restaurare timp de mai multe decenii, unui păun i-a dispărut capul și un picior. Extrapolând simbolistica acestei decorații, ajungem la concluzia că este cea mai sinceră reprezentare a stării actuale de conservare a patrimoniului timișorean. Alegem să ne devină logo-ul proiectului, cu promisiunea că atunci când acea fațadă va fi restaurată, iar păunul își va primi înapoi capul și piciorul, și noi vom actualiza sigla proiectului. Lucrarea este executată de Lucian Popovici, care în anii următori se și alătură echipei proiectului.

 

iulie 2015 Ideea proiectului

Într-o fierbinte zi de vară, apare ideea proiectului Heritage of Timișoara. Totul pornește de la numărul de clădiri istorice le-ar avea Timișoara, număr care e vehiculat constant în presă și discursuri pompoase. 14.000 de clădiri? 11.500? Însă în județul Timiș avem doar 340 de monumente istorice. Deci, care e numărul corect? Și ce presupune o clădire istorică, ce înseamnă un monument istoric, ce e un ansamblu urban? Ne imaginăm ce utilă ar fi - atât pentru timișoreni, ca să-și cunoască mai bine istoria, cât și pentru turiștii care vin în Timișoara și vor să afle mai multe lucruri despre oraș - o platformă online unde să fie listate toate imobilele, cu informații istorice cât mai relevante, fotografii contemporane și imagini de epocă. Naivi, ne propunem să cartăm și să documentăm TOT fondul construit al orașului, din toate cartierele, în doar câteva luni. În următoarele zile ne dăm seama de amploarea unui asemenea proiect și de lipsa noastră de capacitate de a-l implementa. Entuziasmul nu piere cu totul. Achiziționăm domeniile heritageoftimisoara.ro și patrimoniultimisoarei.ro și mai lăsăm puțin ideea proiectului la dospit.