Despre proiect


Heritage of Timişoara este un program de intervenţie culturală în cartierele istorice ale Timişoarei, altele decât cartierul Cetate, considerat “inima oraşului”, polul major de atracţie turistică şi locul în care se desfăşoară majoritatea evenimentelor culturale.

Prima ediţie este dedicată cartierului istoric Fabric, sub titlul Heritage of Timişoara: Fabric (pilot).

Proiectul are ca scop promovarea patrimoniului cultural material din Fabric, sensibilizarea opiniei publice asupra importanţei conservării şi protejării acestuia şi încurajarea turismului cultural în cartier.

Începând din luna iulie 2017, echipa de proiect, alături de parteneri şi colaboratori, a desfăşurat diverse activităţi în cartierul Fabric, dintre care amintim: cartarea fondului construit şi realizarea de interviuri cu oamenii din cartier; desfăşurarea de ateliere de teatru şi de circ social, cu scopul de a atrage tineri din cartier să se implice în montarea unui spectacol de teatru forum; dezbateri şi focus group-uri pe tema revitalizării culturale a Fabricului. Totodată, în cadrul proiectului, o echipă de artişti timişoreni a realizat o colecţie de ilustraţii inspirate din istoria şi poveştile unor clădiri istorice din cartier.

Colecţia de ilustraţii a fost vernisată în cadrul evenimentului cultural Heritage of Timişoara: Fabric (Piaţa Romanilor, 16-17 septembrie 2017), printr-o instalaţie interactivă de artă, intitulată “Gânduri (de)spre Fabric”. Tot în cadrul evenimentului au fost puse la dispoziţia participanţilor cărţi poştale reprezentând ilustraţiile, pentru a fi trimise gratuit oriunde în ţară; a fost desfăşurată o prezentare de circ social şi a avut loc premiera piesei de teatru “De-a mama şi de-a tata” (produsă de membriii Asociaţiei Solidart - solidaritate şi acţiune, parteneri ai proiectului); au avut loc tururi gratuite de Fabric pentru copii şi adulţi.

Această platformă, dedicată cartierului Fabric, este rezultatul celor 4 luni de activităţi desfăşurate în cartier şi va fi actualizată constant cu noi informaţii. Sperăm ca toți cei care ne vizitează să privească într-un mod diferit cartierul şi să observe frumusețea patrimoniului cultural material, atât de prezent în Fabric.

Organizator

Asociația Prin Banat

Co-finanțat

Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara Administrația Fondului Cultural Național

Sponsori

[e-spres-oh] nJoy

Parteneri

Timișoara 2021 Direcția Județeană pentru Cultură Timiș OAR Timiș Tur de arhitectură Asociația Arche Monumente Uitate Basca - Solidart Școala de circ - Timișoara Liceul Teoretic William Shakespeare Timișoara Zelist Monitor Ctrl-D Din Culise Alt Club AMBASADA PLAI Festival

Partener de mobilitate

Uber

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.