Heritage of Timișoara

Cetate str. Alba Iulia , nr. 1

Casa cu flori

Data finalizării:

1902

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Josephine (Niemetz) Mühle Arpad Mühle Wilhelm (Vilmos) Mühle
  • Autorizație de construire: 1 iunie 1901
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Cartierul "Cetatea Timişoara"
    TM-II-s-A-06095
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Proastă (deteriorat/nefolosit)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Magazin/Supermarket
    Cofetărie
    Bar/Cafenea




La data de 1 iunie 1901, Wilhelm (Vilmos) Mühle, cunoscutul grădinar al orașului, obține o autorizație de construire de supraînălțare pentru casa de pe strada Rezső, numărul 9 (actuala stradă Alba Iulia). Noua construcție cu etaj afișa o fațadă de factură eclectic-istoricistă, tipică pentru plastica celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea din Timișoara, cu elemente clasiciste și neobaroce.

Se remarcă friza decorativă de la nivelul cornișei, înfățișând putti pe ghirlande florale în panouri ritmate de console decorative, dublarea pilaștrilor de factură corintică, care flanchează golurile etajului, precum și cupele decorative de la nivelul acoperișului. Parterul este tratat sobru, prezentând pilaștri adosați cu bosaje. La interior se păstrează o frumoasă coloană din fontă.

Clădirea a adăpostit magazinul de flori, semințe și aranjamente florale al familiei Mühle, fiind punctul central în care aceștia expuneau și vindeau produsele dezvoltate în serele și pepinierele din cartierul Elisabetin. După moartea lui Vilmos, casa rămâne în posesia soției sale, Josephina, care duce mai departe, alături de fiul lor, Árpád, tradiția florală a familiei.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată, Alexandra Palconi-Sitov

Fotograf: Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 21 septembrie 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!