Heritage of Timișoara

Cetate str. Carol Telbisz , nr. 6

Palatul Facultății de chimie

Data finalizării:

16 aprilie 2024

  • Arhitect: Arh. Jakab Klein
  • Constructor: Arh. Eduard (Ede) Reiter
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Cartierul "Cetatea Timişoara"
    TM-II-s-A-06095
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Bună (întreținut/parțial reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Universitate




Amplasamentul pe care a existat în secolul al XVIII-lea o mănăstire franciscană posedă o bogată tradiție a învățământului, funcționând încă din anul 1806 Școala Normală. La finalul secolului, în urma colaborării dintre arhitecții Jakab Klein și Eduard (Ede) Reiter, se construiește noua clădire a școlii, lucrările fiind finalizate în anul 1893. Edificiul, specific arhitecturii timișorene a sfârșitului de secol XIX, îmbină elemente ale repertoriului clasic, precum pilaștrii de factură corintici și ionici, cu elemente specifice Renașterii. Remarcăm zona centrală a clădirii, evidențiată prin ieșire în rezalit din planul fațadei, decorată cu un edicul neobaroc. În cadrul aceleiași zone, remarcăm că ferestrele capătă un tratament special, ele fiind terminate în arc în plin cintru și flancate de pilaștri angajați. Tradiția funcțiunii educaționale a clădirii se păstrează și astăzi, în prezent fiind una dintre clădirile în care funcționează Universitatea Politehnica din Timișoara.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Pălăgeşiu Lucia, Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Aleksandru Grigore

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 22 noiembrie 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!