Heritage of Timișoara

Cetate str. Eugeniu De Savoya , nr. 9

Palatul Ágoston Galgon

Data finalizării:

1912

  • Arhitect: Jenö Klein
  • Fost proprietar: Ágoston Galgon
  • Fost locatar: Gyula Galgon
  • Autorizație de construire: 6 iunie 1911
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Cartierul "Cetatea Timişoara"
    TM-II-s-A-06095
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Alimentație publică
    Palat/Imobil de raport




Pe actualul amplasament exista o casă, încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, cunoscută în rândul timișorenilor pentru firmele care își aveau sediul în clădire, precum ospătăria La Cocoșul Negru sau pivnița de vinuri La Pisica Neagră. În jurul anilor 1900, în respectiva clădire locuia Gyula Galgon, un cunoscut vânzător de cherestea, care deținea și o băcănie cu același nume.

În anul 1911, Ágoston Galgon (fiul lui Gyula Galgon) obține o autorizație de construire pentru un palat de raport cu 2 etaje, prevăzut cu 9 apartamente și 35 de camere. Palatul realizat în Stilul anilor 1900 (curentul Secession) se remarcă prin jocul volumetric al acoperișurilor și al frontoanelor, precum și prin bovindoul pe două etaje, care marchează colțul clădirii. Plastica fațadei îmbină atât elemente geometrizate, specifice fazei târzii a curentului Secession, cât și ornamente antropomorfice - mascaroane, care ritmează zonele de capitel ale pilaștrilor, specifici arhitecturii anilor 1900. Se evidențiază basoreliefurile de la nivelul primului etaj, reprezentând siluete feminine surprinse în mișcări de dans. Însă, cel mai reprezentativ detaliu al clădirii îl reprezintă finialul de acoperiș, rezolvat sub forma unui cocoș din tablă.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată, Alexandra Palconi-Sitov

Fotograf: Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 21 septembrie 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!