Heritage of Timișoara

Cetate str. Florimund Mercy , nr. 7

Palatul Ferencz Emmer

Data finalizării:

9 ianuarie 1907

  • Arhitect: Arh. László Székely
  • Fost proprietar: Ferencz Emmer
  • Autorizație de construire: 27 februarie 1906
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Cartierul "Cetatea Timișoara"
    TM-II-s-A-06095
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Altele
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 4
  • Funcțiune curentă Altele
    Clădire de birouri
    Palat/Imobil de raport




Ferencz Emmer, comerciant de pălării și de arme, deținea o firmă în Timișoara încă din anul 1876. În anul 1905, acesta va cumpăra (alături de soția sa Jozefin și de Bieder Vilmos) de la Mayer Antónia lotul de casă de pe strada Merczy. Un an mai târziu, acesta obține o autorizație de construire pentru un palat de raport cu 2 etaje, prevăzut cu 8 apartamente, 30 de camere, 2 spații comerciale și 2 depozite.

Clădirea, proiectată în stilul anilor 1900 (curentul Secession), de celebrul arhitect-șef al Timișoarei, László Székely, atrage prin coerența compozițională a fațadei. Laitmotivul liniei sinuoase generează fiecare registru al fațadei, de la conturul frontoanelor, la ancadramentele ferestrelor și până la detaliile feroneriei porții de acces. Remarcăm la Palatul Emmer statuia amplasată în axul compozițional al fațadei, iar la nivelul etajului al doilea, monogramele proprietarului alături de expresive mascaroane amplasate pe cele două frontoane. Observăm, de asemenea, și motivul central al chipului de femeie, atât de des întâlnit în plastica orașului Timișoara de la începutul secolului al XX-lea.

Palatul ne păstrează o surpriză și în interior, unde regăsim o frumoasă nișă decorată în stilul anilor 1900, înfățișând motivul Omului Verde alături de două lebede, realizate în altorelief, marcând scara de acces spre etajele superioare. Decorațiile gangului de acces, balustradele scării și ale cursivelor, precum și spațialitatea curții interioare, plasează Palatul Ferencz Emmer în topul celor mai frumoase palate de raport din oraș.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată, Alexandra Palconi-Sitov

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 21 septembrie 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!