Ferencz Emmer, comerciant de pălării și de arme, deținea o firmă în Timișoara încă din anul 1876. În anul 1905, acesta va cumpăra (alături de soția sa Jozefin și de Bieder Vilmos) de la Mayer Antónia lotul de casă de pe strada Merczy. Un an mai târziu, acesta obține o autorizație de construire pentru un palat de raport cu 2 etaje, prevăzut cu 8 apartamente, 30 de camere, 2 spații comerciale și 2 depozite.
Clădirea, proiectată în stilul anilor 1900 (curentul Secession), de celebrul arhitect-șef al Timișoarei, László Székely, atrage prin coerența compozițională a fațadei. Laitmotivul liniei sinuoase generează fiecare registru al fațadei, de la conturul frontoanelor, la ancadramentele ferestrelor și până la detaliile feroneriei porții de acces. Remarcăm la Palatul Emmer statuia amplasată în axul compozițional al fațadei, iar la nivelul etajului al doilea, monogramele proprietarului alături de expresive mascaroane amplasate pe cele două frontoane. Observăm, de asemenea, și motivul central al chipului de femeie, atât de des întâlnit în plastica orașului Timișoara de la începutul secolului al XX-lea.
Palatul ne păstrează o surpriză și în interior, unde regăsim o frumoasă nișă decorată în stilul anilor 1900, înfățișând motivul Omului Verde alături de două lebede, realizate în altorelief, marcând scara de acces spre etajele superioare. Decorațiile gangului de acces, balustradele scării și ale cursivelor, precum și spațialitatea curții interioare, plasează Palatul Ferencz Emmer în topul celor mai frumoase palate de raport din oraș.