Heritage of Timișoara

Cetate str. Florimund Mercy , nr. 9

Palatul Salamon Brück

Data finalizării:

18 iunie 1911

  • Arhitect: Arh. László Székely
  • Proprietar: Salamon Brück
  • Autorizație de construire: 16 aprilie 1910
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Cartierul "Cetatea Timişoara"
    TM-II-s-A-06095
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 4
  • Funcțiune curentă Bar/Cafenea
    Clădire de birouri
    Palat/Imobil de raport




Una dintre cele mai recognoscibile siluete ale orașului, Palatul Salamon Brück se înalță zvelt în Piața Unirii din Timișoara, într-un decor scenografic preponderent baroc. Cromatica puternică roșie-verde, jocul volumetric al acoperișului, ornamentele Secession și detaliile ceramice specifice arhitecturii maghiare plasează clădirea drept una dintre favoritele orașului, atât pentru timișoreni, cât și pentru turiști.

Până la începutul secolului al XX-lea, pe locul actualei clădiri exista o construcție mult mai modestă din punct de vedere arhitectural. În aprilie 1910, Salamon Brück obține o autorizație de construire pentru un palat de raport cu două etaje. Noua construcție, imaginată de arhitectul-șef al orașului, László Székely, avea să impresioneze încă de la finalizarea sa, prin contrastul cu imaginea pieței și prin arhitectura dezinvoltă, specifică începutului de secol XX.

În strânsă legătură cu povestea casei este și istoria farmaciilor din Timișoara. Dacă la parterul vechii clădiri funcționa, încă din anul 1898, farmacia lui Ștefan Geml, numită Crucea de Aur, tradiția farmaciei de la parterul clădirii avea să fie preluată și în noua clădire construită. Mai mult, existența farmaciei a rezistat și în cursul agitatului secol XX, până în prezent, astăzi putând fi admirate mobilierul din lemn original și vitraliile, care amintesc de funcțiunea farmaciei în toate limbile de circulație din Timișoara.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată, Alexandra Palconi-Sitov

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 21 septembrie 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!