Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Brașov , nr. 6

Casa Adolf Neufeld

Data finalizării:

1906

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Adolf Neufeld
  • Autorizație de construire: aprilie 1905
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Frontul nordic al străzii Brașov, o stradă reprezentativă cartierului Elisabetin, se remarcă prin ansamblul omogen de clădiri cu un singur etaj construite la începutul secolului al XX-lea. Restaurată de curând, casa de la numărul 6 afișează o fațadă elegantă, definită de o serie de decorațiuni geometrice, specifice esteticii începutului de secol XX. 

Din punct de vedere compozițional, casa prezintă o fațadă simetrică, împărțită în cinci travee. În cadrul traveei de mijloc, cea care conține și aparatul de acces în clădire, regăsim și unicul balcon al clădirii. Cele trei travee care marchează zona centrală a fațadei sunt marcate la partea superioară cu ajutorul unui fronton arcuit, zonă care prezintă și cele mai elaborate decorațiuni de pe fațadă: compoziții dinamice cu frunze de acant, interpretate în maniera Anilor 1900, flanchează elementul decorativ principal: un chip de femeie în decor vegetal, amplasat în agrafa cheii de boltă. 

Povestea casei începe în anul 1905, când Adolf Neufeld, unul dintre cei mai importanți comercianți de cherestea din Timișoara, licitează pentru unul dintre terenurile noi disponibile pentru construit din preajma fostei piețe de animale. În suprafață de 266 stânjeni (aproximativ 957 mp), Adolf Neufeld va plăti 26,33 coroane pentru fiecare stânjen, cumpărând astfel lotul de pământ cu suma de 7033,78 de coroane. În luna aprilie 1905, obține autorizația de construire pentru o casă cu un etaj, construcția fiind finalizată în toamna aceluiași an.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator), Pepu Marius Doru (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc, Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 25 mai 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!