Heritage of Timișoara

Elisabetin str. General Henri Berthelot , nr. 2

Casa Emil Szilárd

Data finalizării:

21 iulie 1905

  • Arhitect: Arh. László Székely
  • Fost proprietar: Ing. Emil Szilárd
  • Autorizație de construire: 5 septembrie 1904
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Bună (întreținut/parțial reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietar unic




La colțul nord-estic al Pieței Plevnei, prima dintr-un șir de clădiri cu un singur etaj construite în curentul Secession, regăsim casa Emil Szilárd. Aparținând fostului inginer șef al orașului, clădirea se remarcă în primul rând prin zona de colț, în care poate fi admirat, alături de logiile de colț, un elaborat joc al frontoanelor, procedeu tipic curentului Secession. La baza acestora, într-o firidă la nivelul soclului, descoperim inscripția „Epült 1904 1905”,  reprezentând datarea construcției. 


Un aspect plastic de excepție îl regăsim la nivelul feroneriei clădirii, în special poarta amplasată în partea dreaptă a clădirii fiind considerată de mulți cercetători ca fiind cea mai elocventă manifestare a meșteșugului prelucrării metalului în stil Secession din arhitectura orașului. Preluând motivul cozii de păun, acesta se desface în linii sinuoase, inserând însă și motive florale sau zoomorfe, precum motivul florii soarelui sau cel al păsării ocrotitoare. Pe lângă poartă, mai regăsim lucrări de excepție în feronerie la nivelul grilajelor soclului, în balustrada logiilor, sau la nivelul acoperișului, atât prin sistemul de parazăpadă, cât și prin girueta amplasată deasupra frontonului de colț.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Mihai Moldovan

Fotograf: Flavius Neamciuc, Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 23 ianuarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!