Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Gheorghe Doja , nr. 5

Casa văduvei Blau Lajos

Data finalizării:

19 octombrie 1907

  • Arhitect: Arh. Eduard (Ede) Reiter
  • Autorizație de construire: 18 iunie 1907
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Amplasată la intersecția străzilor Gheorghe Doja și Brașov, regăsim casa geamănă a casei lui  Marx Dezső, ambele clădiri fiind construite în aceeași perioadă, după același plan generic al clădirii, întocmit cel mai probabil de arhitectul local Eduard (Ede) Reiter în anul 1907. Dacă la nivel morfologic și constructiv cele două clădiri sunt identice, la nivelul plasticii de fațadă situația se schimbă. Acest aspect reflectă foarte bine relația existentă în arhitectura timișoreană a începutului de secol trecut, între arhitect și comanditar, astfel încât proprietarul clădirii putea alege în mare măsură decorul viitoarei sale case. Studiind comparativ cele două imobile remarcăm, în cazul  celei ridicate de văduva Lajos Blau, o preferință înspre geometrizare, casa etalând un singur ornament antropomorf, sub forma motivului feminin al femme-fatale, amplasat la loc de cinste, în cadrul bovindoului de colț.

Remarcăm și în cazul acestei case același procedeu de marcare a zonei de colț, prin utilizarea unui bovindou patrulater de colț încununat cu un turn cu finial decorativ, totul flancat de două atice geometric decorate. Revenind la diferențele subtile dintre cele două clădiri, un alt exemplu găsim în cadrul aparatului de acces. Deși similare, în cazul porții casei văduvei Lajos Blau observăm o mai mare finețe a tratamentului decorativ al ușii, aceasta prezentând o compoziție mult mai fluidă, atât la nivelul decorației în lemn, cât și al feroneriei. Un element de detaliu care ne atrage atenția îl reprezintă motivul stilizat al butonului de ușă, care flanchează accesul în clădire, procedeu utilizat de Ede Reiter și în cazul altor clădiri.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator), Raluca Ilie (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 12 octombrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!