Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Plevnei , nr. 4

Casa Marx Dezső

Data finalizării:

19 octombrie 1907

  • Arhitect: Arh. Eduard (Ede) Reiter
  • Fost proprietar: Marx Dezső
  • Autorizație de construire: 19 iunie 1907
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric

    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




În anul 1907 Marx Dezső și soția acestuia au achiziționat lotul de casă amplasat la colțul sud-vestic al pieței Plevnei contra sumei de 10.610 coroane, plătind astfel 50 de coroane pentru fiecare stânjen al parcelei, întreaga suprafață a lotului fiind de 212.2 stânjeni. În vara anului 1907, aceștia obțin o autorizație de construire pentru o casă cu etaj, construcția fiind terminată după doar câteva luni, la data de 19 octombrie obținând și autorizația de locuire.

Morfologia spațială și constructivă a clădirii, plastica decorativă și utilizarea unor laitmotive specifice, ne îndeamnă să atribuim clădirea arhitectului local Eduard (Ede) Reiter. Imobilul se remarcă prin rezolvarea zonei de colț, printr-un ansamblu compus dintr-un bovindou patrulater de colț deasupra căruia se înalță un mic turn de tablă încununat de un finial decorativ, întreg ansamblul fiind flancat de două atice de colț. La nivelul plasticii fațadei, ne atrage atenția ansamblul decorativ amplasat în frontoanele de colț, compus din motivul feminin al medusei, reinterpretat în manieră Secession, excelent prelucrat din punct de vedere artizanal, aspect vizibil în special la nivelul buclelor părului. Deasupra acesteia regăsim reprezentată de cinci ori floarea-soarelui, unul dintre motivele preferate ale artiștilor anilor 1900.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Smaranda Pliuță

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 02 februarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!