Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Plevnei , nr. 5

Palatul János Hartlauer

Data finalizării:

29 iulie 1910

  • Arhitect: Arh. Martin Gemeinhardt
  • Fost proprietar: János Hartlauer
  • Autorizație de construire: 12 iulie 1909
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Palatul cu două etaje amplasat la mijlocul cvartalului studiat, având fațada principală orientată către Piața Plevnei, este cea de-a doua construcție din zonă a croitorului János Hartlauer, fiind și a doua sa colaborare cu arhitectul Martin Gemeinhardt. Dacă în cazul casei sale edificată în 1904 colaborarea dintre cei doi a generat o clădire specifică primei perioade de manifestări a curentului Secession în arhitectura timișoreană, definită de o plastică exuberantă a fațadei, în cazul palatului de raport finalizat în anul 1910 se observă evoluția stilistică a arhitecturii lui Martin Gemeinhardt, către o zonă geometrizată, în acord cu tendințele generale ale celei de-a doua perioade a curentului. 

Palatul János Hartlauer se compune din demisol, parter și două etaje, destinate apartamentelor de închiriat. Observăm tratarea diferențiată a parterului, prin bosaje pe toată suprafața, marcând astfel rolul de soclu al întregului edificiu. Clădirea prezintă o fațadă simetrică, cu puține elemente decorative, dintre care amintim  panourile de scuturi amplasate între ferestrele de la etaje, flancate de ghirlande decorative, sau capitelurile pilaștrilor ornamentați cu scuturi decorative și volute de inspirație ionică. Compoziția generală a fațadei este dictată de accente verticale, atât prin utilizarea pilaștrilor, cât și prin ancadramentele șirurilor de ferestre, care se unesc în registre verticale. Deasupra accesului în clădire, amplasat central în axul de simetrie al fațadei și rezolvat în arc în plin cintru, regăsim motivul Omului Verde, des utilizat de arhitectul Martin Gemeinhardt. 

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Pepu Marius Doru

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 02 februarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!