Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Plevnei , nr. 7

Casa János Hartlauer

Data finalizării:

1 noiembrie 1904

  • Arhitect: Arh. Martin Gemeinhardt
  • Fost proprietar: János Hartlauer
  • Autorizație de construire: 29 aprilie 1904
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Vilă cu apartamente




Păuni, bufnițe și veverițe. Bulbi de floare, flori și frunze de castan. O explozie a naturii are loc pe fațada casei din Piața Plevnei de la numărul 7, casă care a aparținut lui János Hartlauer. Imaginată și proiectată de arhitectul local Martin Gemeinhardt (a cărui semnătură o și regăsim într-un cartuș amplasat pe fațadă) în 1904 și construită în mai puțin de un an, clădirea cu un singur etaj atrage privirile tuturor trecătorilor prin bogăția plastică a fațadei, decorată cu motive vegetale și zoomorfe.

Casa, compusă din demisol, parter și un etaj, e subîmpărțită în registre verticale prin pilaștri angajați, ale căror fusuri sunt marcate prin bosaje cu tencuială pieptănată, procedeu stilistic specific arhitectului Martin Gemeinhardt. Zonele de capitel sunt rezolvate plastic sub forma unor bufnițe reprezentate cu aripile deschise, deasupra cărora se regăsesc compoziții elaborate în maniera curentului Secession, formate din motive florale care facilitează tranziția la nivelul cornișei, sub forma unor console decorative complexe. Pe lângă exuberanța plastică, zona etajului prezintă și jocuri de texturi: dacă fondul e rezolvat prin suprafețe plane de cărămidă aparentă, ansamblurile ferestrelor și ale ancadramentelor acestora prezintă compoziții complexe de ipsos: sub geamuri regăsim panouri decorative cu bufnițe reprezentate frontal, alături de linii sinuoase, iar în zona superioară a golurilor descoperim păuni în altorelief, reprezentați de asemenea frontal, totul într-un decor vegetal.

În zona centrală a fațadei, axul de simetrie al clădirii e marcat de motivul pomului vieții - un alt procedeu specific arhitectului Martin Gemeinhardt, reprezentat în ipostază germinativă, sub forma unui bulb care dă naștere vârtejurilor decorative.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Vaida Andrei

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 23 ianuarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!