Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Sfânta Maria , nr. 3

Casa Szalay István

Data finalizării:

1903

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: István Szalay
  • Autorizație de construire: septembrie 1902
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Ca urmare a ridicării în anul 1891 a interdicției de a construi în jurul cetății, Primăria orașului scoate la licitație în anul 1898 mai multe loturi de teren pe partea estică a bulevardului Hunyady-ut (actual Bd. 16 decembrie 1989), aparținând cartierului Elisabetin. La prima licitație, cojocarul István Szalay și soția sa Teréz, cumpără contra sumei de 3500 de coroane, un lot la bulevard în suprafață de 280 stânjeni pătrați.

În toamna anului 1902, István Szalay obține o autorizație de construire pentru o clădire cu un etaj. Clădirea rezultată atrage privirile prin utilizarea largă a cărămizii aparente, care îmbracă aproape integral câmpul fațadei, o serie de pilaștri și brâuri intermediare din tencuială, asigurând contrastul material. Fațada prezintă în axul de simetrie câte un element central la fiecare nivel: la parter este prezentă poarta de acces, rezolvată în arc în plin cintru, deasupra căreia regăsim singurul balcon al clădirii. Axul este marcat de frontonul triunghiular, care astăzi nu mai posedă toate decorațiunile inițiale. Se remarcă ancadramentele ferestrelor, de o complexitate aparte, în special cele care marchează zonele de colț ale clădirii: deasupra ferestrelor de aici, regăsim un ornament plastic complex, deasupra căreia este reprezentată o acvilă cu aripile deschise. Deși din punct de vedere morfologic casa István Szalay este specifică arhitecturii timișorene a secolului XIX, plastica fațadei prezintă sugestii ale limbajului plastic al curentului anilor 1900, pe care le regăsim în mai multe zone ale clădirii.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 16 ianuarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!