Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Timotei Cipariu , nr. 1

Palatul și Biserica Comunității Reformate

Data finalizării:

28 iunie 1902

  • Arhitect: arh. László Jánosházy arh. Károly Nagy Junior
  • Autorizație de construire: 26 iulie 1901
  • Autorizație de modificare: 1906
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Biserică
    Palat/Imobil de raport




În anul 1898, Biserica Reformată cumpără două loturi de la Primăria Timișoara, parte din noile cvartale apărute odată cu ridicarea interdicției de construire în zona non aedificandi (esplanadă). Cele două loturi vecine, amplasate în extremitatea dinspre Bulevardul Hunyadi (actual Bulevard 16 decembrie 1989), aparținând de strada Batthyány (actuala stradă Timotei Cipariu), au fost de asemenea cumpărate contra sumei de 2940 coroane, urmând ca în data de 26 iulie 1901 să fie emise autorizații de construire pentru o biserică și un palat de raport având 2 etaje. Lucrările au fost finalizate la data de 28 iunie 1902, însă în anul 1906, se obține o autorizație de modificare.

Josef Geml, primar al orașului între anii 1914 și 1919, descrie în cartea sa "Vechea Timișoară" Palatul și Biserica Comunității Reformate drept unul dintre cele mai frumoase imobile ale orașului. Ansamblul a fost proiectat de către arhitecții budapestani Károly Nagy Jr. și László Jánosházy, fiind ridicat de constructorul local Karl Hart, în stilul anilor 1900, având însă atât influențe istoricist-eclectice, cât și neogotice. Acesta se remarcă prin jocul volumetric al turnului și al acoperișurilor, precum și prin ornamentele de influență neogotică.

Palatul atrage prin constrastul cromatic dintre textura roșiatică de cărămizi aparente și albul pietrelor care marchează ancadramentele golurilor, soclul, precum și alte zone ale clădirii, alternând jocul specific al țeserii cărămizilor cu dispunerea blocurilor de piatră în bosaje. Acoperișurile având înclinație mare se remarcă prin finialurile din fier forjat, dintre care se evidențiază roza vânturilor sub forma unui cocoș, regăsit în vârful turnului dinspre strada Timotei Cipariu.

Mai remarcăm arcele tip ogivă de la ferestrele etajului al doiea, care dau un caracter neogotic întregului ansamblu, precum și arcele trilobate care înscriu frontoanele clădirii. În interior regăsim o serie de vitralii de înaltă calitate, ornamente din fier forjat și din piatră naturală, precum și o orgă realizată de către Wegenstein Lipót, celebrul creator de orgi al începutului de secol XX din Timișoara.

Însă, pe lângă calitățile arhitecturale pe care le deține, Palatul și Biserica Comunității Reformate rămâne un reper în mentalul colectiv al timișorenilor, find locul de unde a pornit Revoluția anti-comunistă din 1989.

Pe latura vestică a ansamblului, regăsim (refăcută) atât inscripția "Éljen Tőkés László! Szabadság" (trăiască Tőkés László), pastorul reformat al cărui refuz de a părăsi palatul a generat în final Revoluția anticomunistă din 1989, precum și un bust al pastorului reformat din secolul al XVI-lea, Szegedi Kis István.

Caracterul clădirii a fost surprins de către Livia Coloji în ilustrația sa pentru proiectul Heritage of Timișora: Elisabetin, în care imortalizează ansamblul în contextul momentului 1989.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 22 octombrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!