Heritage of Timișoara

Elisabetin str. Timotei Cipariu , nr. 11

Palatul Mátyás Christian

Alte denumiri:

Casa cu câini

Data finalizării:

1911

  • Arhitect: Jenö Klein
  • Autorizație de construire: mai 1910
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Proastă (deteriorat/nefolosit)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Ascuns printre străzile Elisabetinului, la intersecția străzilor Timotei Cipariu și Treboniu Laurian, se află poate unul dintre cele mai ignorate și necunoscute palate din Timișoara, un edificiu a cărui eleganță și rafinament l-ar îndreptăți să se înfățișeze în oricare dintre piețele mari ale orașului.

Terenul pe care se află astăzi Palatul Mátyás Christian se afla în zona non-aedificandi (zonă de protecție în jurul cetății, în cadrul căreia erau interzise construcțiile) până în anul 1892, când restricția este anulată. Cu toate acestea, persistența unor depozite de lemne în aceste zone amână construcțiile până la începutul secolului viitor.

În anul 1905, Mária Hauschild construiește pe parcela de la colțul străzilor Batthány (azi Timotei Cipariu) și Posta (azi Treboniu-Laurian) o casă, care va fi cumpărată doar un an mai târziu, contra sumei de 21 000 de coroane, de către Mátyás Christian, un înstărit casier al orașului. În același an (1906), Christian finalizează construirea unei case alăturate, probabil alipite pe latura nordică.

După numai 5 ani, obține o autorizație de construire pentru un palat de raport cu 2 etaje, pe care-l va construi în stilul anilor 1900, curentul secession. Finalizarea acestuia are loc după numai un an, înscriindu-se stilistic în același tipar cu restul palatelor de raport construire în Timișoara între anii 1910-1912: frontoane elaborate care ascund acoperișurile, o plastică a fațadei geometrizată dar care mai păstrează ornamente de inspirație florală, statui sau basoreliefuri de mari dimensiuni adosate fațadelor, efecte obținute din tencuieli și similipiatră, aparat de acces îngust, strict pietonal, balcoane de mici dimensiuni decorate cu balustrade din fier forjat precum și multe alte elemente pe care le regăsim frecvent în repertoriul ornamental din acea perioadă.

Însă, în ciuda dimensiunilor sale mult peste cele ale clădirilor vecine, palatul se remarcă printr-un element mult mai subtil: basoreliefurile cu câini de la nivelul frontonului, un detaliu extrem de rar întâlnit în ornamentica orașului Timișoara.

Palatul Mátyás Christian rămâne unul dintre misterele patrimoniului local: cine a fost arhitectul care a desenat proporțiile inspirate ale palatului? De ce a ales Christian să-și decoreze palatul cu câini, un ornament atât de rar întâlnit? Cine a sculptat cele 6 basoreliefuri care îmbogățesc fațadele construcției?

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 12 octombrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!