Heritage of Timișoara

Elisabetin Splaiul Tudor Vladimirescu , nr. 11

Casa Reiter Mór

Data finalizării:

1 noiembrie 1904

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Mór Reiter
  • Autorizație de construire: 9 februarie 1904
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietar unic




Pornind de la Palatul Marschall pe splaiul Tudor Vladimirescu în amontele canalului Bega, regăsim o suită de clădiri construite în stilul Secession, ridicate în prima decadă a secolului trecut. Prima dintre acestea, lipită de palatul cu două etaje construit de Ferenc Marschall în anul 1904, este casa construită de Reiter Mór. Cu un singur etaj, dar puternic decorată în maniera specifică curentului Secession, casa prezintă aspecte plastice care o apropie de stilul Art Nouveau. Se evidențiază colțurile clădirii, cu bovindouri semicirculare încoronate cu turnuri piramidale teșite. Probabil cel mai inedit detaliu al clădirii îl reprezintă însă intradosurile bovindourilor, care sunt tratate plastic printr-o compoziție elaborată de frunze de castan.

Povestea clădirii începe în anul 1903, când Reiter Mór, un cunoscut comerciant de cherestea, achiziționează una dintre noile parcele scoase la licitație de primăria orașului. Reiter va cumpăra parcela în suprafață de 362.5 stânjeni pătrați contra sumei de 9.062,5 coroane. Odată cu achiziționarea acesteia, vor veni și o serie de cerințe de ordin estetic din partea primăriei, care prevedeau ca spațiul rămas liber al frontului stradal să fie închis cu un gard de fier forjat, iar construcția clădirii să nu dureze mai mult de un an.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Ciortuz Gratziela

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 23 ianuarie 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!