Heritage of Timișoara

Elisabetin Splaiul Tudor Vladimirescu , nr. 12

Palatul Franz (Ferencz) Marschall

Data finalizării:

1 noiembrie 1904

  • Arhitect: Arh. Martin Gemeinhardt
  • Fost proprietar: Franz (Ferencz) Marschall
  • Autorizație de construire: 14 decembrie 1903
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Altele
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 4
  • Funcțiune curentă Palat/Imobil de raport




Povestea clădirii începe în anul 1899, când doctorul Rona Ignacz achiziționează de la primăria orașului două loturi de casă din noua zonă parcelată în vederea construirii de clădiri care să apropie cartierele istorice Iosefin și Elisabetin de Cetatea Timișoarei. Lotul de colț, în suprafață de 345 stânjeni pătrați, cumpărat contra sumei de 6.760 coroane, a fost ulterior cedat lui Ferencz Marschall, un cunoscut comerciant al orașului.

Ferencz Marschall va obține la finalul anului 1903 o autorizație de construire pentru un palat de raport cu două etaje, proiect încredințat arhitectului local Martin Gemeinhardt. Acesta va proiecta o adevărată bijuterie arhitecturală a orașului, în stilul Secession. Fațadele clădirii vor împleti detalii inspirate din arhitectura gotică cu decorațiuni specifice stilul anilor 1900, însă adevăratele vedete sunt animalele reprezentate: fluturi, berbeci sau pești, care, alături de reprezentări ale ciorchinilor de struguri, florilor sau pomul vieții, compun una dintre cele mai elaborate fațade timișorene.

Momentan, palatul este în proces de restaurare, fiind acoperit de schele, acesta fiind motivul pentru care optăm să afișăm ilustrația realizată de Dan Ungureanu pentru Heritage of Timișoara: Elisabetin și imagini de epocă. Odată ce lucrările se vor finaliza, vom actualiza această fișă de clădire cu un album foto.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan, Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: Balintoni-Frantescu Alexandra (voluntar), Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 11 octombrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!