Heritage of Timișoara

Elisabetin Splaiul Tudor Vladimirescu , nr. 9

Palatul Dezső Bécsi

Data finalizării:

21 mai 1906

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Dezső Bécsi
  • Autorizație de construire: 2 iunie 1905
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Altele
    Bar/Cafenea
    Proprietari multipli
    Palat/Imobil de raport




În anul 1904, Dezső Bécsi va cumpăra de la primărie un lot în apropierea Pieței Dózsa (actuala Piața Plevnei), urmând ca în luna iulie a anului următor să obțină autorizația de construire pentru un palat de raport cu două etaje. 

De profesie inginer șef forestier, activând în zona Lipovei și renumit vânător, Dezső Bécsi va insera în plastica fațadei, un brâu decorativ separând nivelul parterului de cel al primului etaj, în cadrul căruia va amplasa ornamente reprezentând capete de mistreț, trimitere directă la pasiunea sa vânătorească. Membru al „Asociației Naționale de Vânătoare Maghiare” din anul 1902, Dezső Bécsi va câștiga o medalie de aur în cadrul expoziției de vânătoare de la Viena din anul 1910.

Trebuiesc infirmate cu acest prilej, o serie de legende urbane locale, care argumentează prezența capetelor de mistreț prin proximitatea față de Piața Plevnei, fostă piață de animale, precum și asocierea palatului cu familia Capdebo.

Revenind la plastica fațadei, remarcăm bovindourile de la nivelul primului etaj, rezolvarea zonei  de colț în segment de cerc, precum și detaliile diferitelor tipuri de tencuieli utilizate, care delimitează subtil câmpul fațadei.

În cadrul aparatului de acces, regăsim monograma “BD” într-un scut amplasat în oberliht-ul porții. Tot aici, ne atrag atenția aruncătoarele de roți din piatră naturală care flanchează accesul, precum și tratarea elaborată a agrafei cheii de boltă, sub forma unei decorații antropomorfe specifice Stilului anilor 1900, reprezentând motivul Medusei.

Prezență surprinzătoare în decorația timișoreană, mistreții de ipsos ai orașului șoptesc astăzi povești vânătorești ale patrimoniului local, la mai bine de 100 de ani de la construirea palatului Paráczi Dezső Bécsi.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Mihai-Claudiu Moldovan

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 31 mai 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!