Fabric a fost cartierul timişorean în care membrii familiei Kunz au construit cele mai multe imobile, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru clienţi ai lor.
Palatul situat pe Bulevardul 3 August 1919, nr. 3 a fost proprietatea lui Karl (Károly) Kunz, fratele renumitului fabricant de cărămidă Josef (József) Kunz. Cei doi conduceau împreună Fabrica de cărămidă "Josef Kunz & Comp.", care avea sediul în Calea Buziaşului, la nr. 16-18. În 1901, magazinul fabricii de cărămidă se afla în Cetate, pe strada Eugeniu de Savoya, la nr. 13 (colţ cu strada pietonală Mărăşeşti, într-o clădire construită în 1853 de Josef Kunz şi Eduard Hartl). Tot acolo îşi desfăşura activitatea şi firma de asigurări “STAR” a fraţilor Kunz.
Karl Kunz mai era cunoscut şi pentru fabricarea de ţigle, servicii de lăcătuşerie şi de instalaţii mecanice şi electrice. Atelierul său de lăcătuşerie se afla tot la adresa fabricii de cărămidă (Calea Buziaşului, nr. 16).
Palatul Karl Kunz din Fabric a fost construit după proiectul arhitectului Gábor Fodor - autorizația de construire a fost emisă la 6 septembrie 1902, autorizația de terminare a lucrărilor fără instalații interioare și decorațiuni la 29 octombrie 1903 - curentul Secession/Art Nouveau. Din păcate, de-a lungul anilor, edificiul şi-a pierdut numeroase ornamente, care apar în multe fotografii de epocă: o "săgeată" metalică ce decora acoperişul, sculptura monumentală a unui leu care încorona colţul clădirii, "fecioarele" sculptate amplasate între ferestrele de la etajul II, precum şi decoraţii florale care împodobeau balustrada balconului de la etajul I.
În perioada interbelică, în acest palat a locuit Cornel Grofşorean, publicist şi ziarist, sociolog, primar al Timişoarei (1921-1922 şi 1931-1932), prefect de Timiş-Torontal (1926), deputat, fondator al Institutului Social Banat-Crişana.
Contribuie cu informații la această clădire!
Scris de Antonius Plaian, cu 2 ani în urmă
https://fortepan.download/_photo/2560/fortepan_86452.jpg