Heritage of Timișoara

Fabric Bul. 3 August 1919 , nr. 3

Palatul Karl Kunz

Alte denumiri:

Palatul Károly Kunz

Data finalizării:

29 octombrie 1903

 • Arhitect: Arh. Eduard (Ede) Reiter
 • Fost proprietar: Antreprenor Karl Kunz
 • Fost locatar: Cornel Grofşorean
 • Autorizație de construire: 6 septembrie 1902
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric

  TM-II-a-A-06097
 • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
 • Starea curentă Bună (întreținut/parțial reabilitat)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de niveluri 3
 • Funcțiune curentă Proprietari multipli
  Altele
  Palat/Imobil de raport
  Altele
Fabric a fost cartierul timişorean în care membrii familiei Kunz au construit cele mai multe imobile, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru clienţi ai lor.

Palatul situat pe Bulevardul 3 August 1919, nr. 3 a fost proprietatea lui Karl (Károly) Kunz, fratele renumitului fabricant de cărămidă Josef (József) Kunz. Cei doi conduceau împreună Fabrica de cărămidă "Josef Kunz & Comp.", care avea sediul în Calea Buziaşului, la nr. 16-18. În 1901, magazinul fabricii de cărămidă se afla în Cetate, pe strada Eugeniu de Savoya, la nr. 13 (colţ cu strada pietonală Mărăşeşti, într-o clădire construită în 1853 de Josef Kunz şi Eduard Hartl). Tot acolo îşi desfăşura activitatea şi firma de asigurări “STAR” a fraţilor Kunz.

Karl Kunz mai era cunoscut şi pentru fabricarea de ţigle, servicii de lăcătuşerie şi de instalaţii mecanice şi electrice. Atelierul său de lăcătuşerie se afla tot la adresa fabricii de cărămidă (Calea Buziaşului, nr. 16).

Palatul Karl Kunz din Fabric a fost construit după proiectul arhitectului Gábor Fodor - autorizația de construire a fost emisă la 6 septembrie 1902, autorizația de terminare a lucrărilor fără instalații interioare și decorațiuni la 29 octombrie 1903 - curentul Secession/Art Nouveau. Din păcate, de-a lungul anilor, edificiul şi-a pierdut numeroase ornamente, care apar în multe fotografii de epocă: o "săgeată" metalică ce decora acoperişul, sculptura monumentală a unui leu care încorona colţul clădirii, "fecioarele" sculptate amplasate între ferestrele de la etajul II, precum şi decoraţii florale care împodobeau balustrada balconului de la etajul I.

În perioada interbelică, în acest palat a locuit Cornel Grofşorean, publicist şi ziarist, sociolog, primar al Timişoarei (1921-1922 şi 1931-1932), prefect de Timiş-Torontal (1926), deputat, fondator al Institutului Social Banat-Crişana.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Anca-Raluca Majaru, arh. Cristina Chira

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 09 decembrie 2017

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!

Scris de Antonius Plaian, cu 1 an în urmă

https://fortepan.download/_photo/2560/fortepan_86452.jpg

Lasă un comentariu!