Heritage of Timișoara

Fabric Bul. 3 August 1919 , nr. 4

Palatul Ferencz Pruschinovsky

Data finalizării:

23 octombrie 1893

 • Arhitect: Neidentificat
 • Fost proprietar: Comerciant Ferencz Pruschinovsky
 • Autorizație de construire: 4 august 1892
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
  Ansamblul urban “Fabric” (II)
  TM-II-a-A-06097
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea curentă Medie (conservat)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de niveluri 3
 • Funcțiune curentă Palat/Imobil de raport
  Birou avocatură/Notariat
  Proprietari multipli
  Altele
  Altele
În a doua jumătate a secolului al XIX, pe acest teren exista doar un parc (aşa-numitul Vorpark), aflat în proprietatea oraşului, cedat de armată cu condiţia ca terenul să fie întreţinut ca parc.

Însă, acesta era foarte neglijat şi întrebuinţat mai mult ca teren de joacă pentru copii şi pentru instalarea unor tarabe. Deşi armata s-a opus acestei hotărâri, în 1888, primăria decide să parceleze terenul în 26 de loturi de casă, cu condiţia ca pe Calea Andrássy (actualul Bulevard 3 August 1919) să nu fie construite decât case cu etaj.

În aproximativ 10 ani, loturile de casă au fost ocupate. Astfel a apărut şi Palatul Ferencz Pruschinovsky, ridicat între anii 1892-1893, în stil eclectic/istoricist.

Conform unui registru comercial german de adrese din Pesta din 1867-1881, Ferencz (Franz) Pruschinovsky este listat ca membru în consiliul de conducere al firmei Temesvarer Aktien Fabrikshof, adică Societatea pe Acțiuni a Fabricii (de bere), societatea care a înfiinţat Fabrica de Bere din Timişoara, în 1868. În acelaşi registru, el mai apare şi ca membru în consiliul de conducere al Băncii Comerciale Timişoara (Temesvárer Gewerbebank. Act). Într-un ghid al companiilor din Budapesta (şi împrejurimi), apărut în 1887, Pruschinovsky este listat ca negustor de blănuri din Timişoara.

Monograma "HI" de pe poarta imobilului rămâne un mister.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 5 luni în urmă

Publicat la: 09 martie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!