Heritage of Timișoara

Fabric str. Episcop Alexandru Bonnaz , nr. 15

Casa Benjamin Habekost

Alte denumiri:

Casa Kanizsa

Data finalizării:

8 octombrie 1890

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Mária (Meiszner) Habekost Benjamin Habekost
  • Autorizație de construire: 10 februarie 1890
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
    Ansamblul urban "Fabric" (II)
    TM-II-a-A-06097
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Neregulat
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Clădire de birouri
    Proprietari multipli




În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe terenul situat la sud de actualul Bulevard 3 August 1919, între Piața Romanilor și Parcul Regina Maria de astăzi, exista doar un parc (aşa-numitul Vorpark), care aparținea armatei. Conform cărții lui Josef Geml, „Vechea Timişoară în ultima jumătate de secol (1870-1920)", acest teren era foarte neglijat şi întrebuinţat mai mult ca loc de joacă pentru copii şi pentru instalarea unor tarabe. Din acest motiv armata decide să îl cedeze primăriei, cu condiţia să fie întreţinut cu regularitate. În 1888, însă, deşi armata s-a opus acestei hotărâri, primăria decide să parceleze terenul în 26 de loturi de casă, cu condiţia ca pe Calea Andrássy (actualul Bulevard 3 August 1919), să nu fie construite decât case cu etaj.

Printre primii clienți s-a numărat comerciantul de blănuri Benjamin Habekost, care cumpără lotul de casă situat la intersecția Căii Andrassy (astăzi Bulevardul 3 August 1919) cu Piața Coronini (Piața Romanilor). Acesta obține autorizația de construire în 10 februarie 1890, pentru o casă cu etaj la stradă. Lucrările au fost finalizate în 8 octombrie 1890, Casa Benjamin Habekost devenind astfel primul imobil ridicat pe terenul fostului Vorpark.

Firma comerciantului de blănuri Benjamin Habekost a fost înființată în 16 martie 1876. Magazinul de desfacere era în Cetate, pe actuala stradă Eugeniu de Savoya, la numărul 7. O persoană înstărită, Habekost a activat ca virlist între anii 1873-1883. Benjamin Habekost a mai cumpărat în 1888 și un alt lot de casă pe terenul fostului Vorpark, pentru care soția acestuia, Mária Habekost (născută Meiszner/Meissner), obține autorizație de construire, în 1892, pentru o casă pe parter. Mai multe detalii într-un articol separat.

În perioada interbelică, Casa Habekost a fost proprietatea comerciantului de textile Kanisza Leopold. 

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: Arh. Vlad Pată

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 23 martie 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!