Heritage of Timișoara

Fabric str. Episcop Joseph Nischbach , nr. 3

Casa Károly Mühlbach

Data finalizării:

27 octombrie 1891

 • Arhitect: Neidentificat
 • Fost proprietar: Erszébet (Varga) Mühlbach Károly (Karl) Mühlbach
 • Proprietar: Comunitatea Israelită "Status Quo" din Fabric
 • Autorizație de construire: 13 aprilie 1891
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
  Ansamblul urban “Fabric” (II)
  TM-II-a-A-06097
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea curentă Medie (conservat)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de niveluri 1
 • Funcțiune curentă Proprietar unic
În 1858, la sud de actualul Bulevard 3 August 1919, din Piața Romanilor și până la Parcul Regina Maria, se întindea Câmpul Frânghierilor/Funarilor (Seiler Wiese). În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe acest teren exista doar un parc (aşa-numitul Vorpark), aflat în proprietatea oraşului, cedat de armată cu condiţia ca terenul să fie întreţinut cu regularitate. Parcul, însă, era foarte neglijat şi întrebuinţat mai mult ca teren de joacă pentru copii şi pentru instalarea unor tarabe.

În 1888, deşi armata s-a opus acestei hotărâri, primăria decide să parceleze terenul în 26 de loturi de casă (cu condiţia ca pe Calea Andrássy, actualul Bulevard 3 August 1919, să nu fie construite decât case cu etaj). Printre cumpărători se numără și membri ai familiei Kunz, care, anticipând potențialul imobiliar, achiziționează 6 loturi de casă.

Terenul pe care a fost ridicat imobilul de față a aparținut inițial fabricantului de cărămidă și spodiu Josef Kunz, pentru care acesta a plătit primăriei, în 1889, suma de 2119 coroane (echivalent din forinți). Ulterior, Kunz vinde terenul lui Károly (Karl) Mühlbach, fost procuror general al orașului (avocat fiscal șef, conform cărții lui Josef Geml, Vechea Timișoară). Autorizația de construire, pentru o casă de locuit cu un singurl nivel, îi este acordată lui Mühlbach la data de 13 aprilie 1891, iar autorizația de terminare a lucrărilor a fost emisă la 27 octombrie 1891.

În luna aprilie a anului 1905, soția fostului procuror - Erszebet Mühlbach (născută Varga), vinde casa Comunității Israelite "Status Quo" din Fabric, pentru suma de 28000 de coroane. 

Károly Mühlbach intrase în serviciul orașului în anul 1878, ca procuror adjunct, devenind pe parcurs procuror general. A rămas în funcție până la pensionare, în anul 1890. S-a stins din viață în anul 1910. 

În această casă a locuit, în ultimii săi ani de viață, rabinul Dr. Ernest Neumann, cel care a fost și ultimul rabin rezident în Timișoara (informație furnizată de fiica rabinului, scriitoarea Getta Neumann). Pentru a onora memoria rabinului, strada pe care se află casa a preluat numele său. 

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: arh. Vlad Pată

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 05 mai 2020

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!