Heritage of Timișoara

Iosefin str. Gheorghe Barițiu , nr. 3

Turnul de apă din Iosefin

Alte denumiri:

Castelul de apă din Iosefin

Data finalizării:

1914

  • Arhitect: Richárd Sabathiel János Lenarduzzi
  • Autorizație de construire: 1913
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Clădire monument istoric

    TM-II-m-A-06122
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Circular
  • Nr. de niveluri 5
  • Funcțiune curentă Turn de apă




Cele două turnuri (sau castele) de apă din cartierele Iosefin și Fabric făceau parte din rețeaua de distribuție a apei potabile în Timișoara. Aveau rolul de rezervoare, care erau umplute în permanență cu apă pentru a menține presiunea apei egală peste tot în oraș și pentru a aproviziona gospodăriile timp de 3-4 ore, în cazul unor reparații sau evenimente neprevăzute. Turnurile erau permanent supravegheate de angajați care locuiau chiar în incinta acestora.

Turnul de apă din Iosefin a fost construit între 1913-1914 și cel din Fabric între anii 1912-1913. Ambele au o înălțime de 52 metri și sunt opera arhitecților János Lenarduzzi (1865–1916) și Richárd Sabathiel (1875–1942). Proiectul a fost contrasemnat de către Stan Vidrighin, inginerul-șef al Timișoarei de la acea vreme, care realizase studiul necesităților și întocmise caietul de sarcini. 

Castelul de apă din Fabric era prevăzut cu un rezervor care putea înmagazina până la 500 mc de apă. Castelul de apă din Iosefin avea două rezervoare: unul superior, de 500 mc pentru înmagazinarea apei potabile din subteran, și unul inferior, de 250 mc, pentru înmagazinarea apei din Bega, care era folosită în scop industrial. Castelele de apă au încetat a mai fi folosite pentru scopul lor inițial după cel de-Al Doilea Război Mondial, când sunt puse în funcțiune mai multe uzine de apă, iar apa potabilă este furnizată de peste 100 de fântâni forate. Astăzi, cele două monumente industriale sunt dezafectate. 

Un nou început pentru Castelul de apă din Iosefin

Turnul de apă din Iosefin a fost inclus în anul 2020 într-un proiect de amploare, prin care se urmărește refuncționalizarea sa într-un centru cultural permanent. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener. Reabilitarea și revitalizarea Turnului de Apă se desfășoară pe parcursul a 41 de luni, începând din septembrie 2020, până în februarie 2024. 

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Va fi realizată o amenajare exterioară, formată dintr-o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții, dar se va demola și gardul existent și se vor realiza gradene de beton și o copertină. În interior, va fi amenajată o cafenea conectată cu spațiul exterior, o sală de expoziții, un foaier, o sală pentru activități culturale și o zonă de belvedere.

Revitalizarea monumentului istoric va fi realizată printr-o serie de activități cu scop educativ și de informare, organizate de Asociația Prin Banat. Dintre acestea pot fi enumerate tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, realizarea unui eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric, vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști, prin organizarea unei serii de activități artistice-culturale și de recreere, printre care: teatru, muzică, film, simpozioane, expoziții, dar și numeroase ateliere dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică. 

Prin activitățile realizate în cadrul proiectului, se dorește transformarea cartierul Iosefin într-unul la fel de important ca alte cartiere ale orașului. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar și potențialii turiști vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă.

Proiectul poate fi urmărit pe casteluldeapa.ro, pe Facebook și Instagram


Fotografii realizate Sorin Silaghi, în anul 2021, și de Flavius Neamciuc, în anul 2018, în cadrul HoT: spot Iosefin, eveniment principal al ediției Heritage of Timișoara: Iosefin.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: arh. Vlad Pată

Consultant: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc, Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 19 aprilie 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!