Heritage of Timișoara

Iosefin str. Ion Ghica , nr. 19

Palatul Adolf Hanecker

Data finalizării:

1912

  • Arhitect: Arh. Martin Gemeinhardt
  • Fost proprietar: Adolf Hanecker
  • Autorizație de construire: 26 septembrie 1911
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Șirul de cinci palate amplasate pe malul stâng al canalului Bega, în imediata apropiere a podului Dragalina (fost Horgony Híd), reprezintă cu siguranță unul dintre cele mai deosebite și omogene ansambluri arhitecturale ale orașului. Remarcabil este faptul că toate clădirile îi sunt atribuite arhitectului Martin Gemeinhardt, pe baza analizei comparate a stilisticii și morfologiilor clădirilor.

Subiectul acestui articol îl reprezintă, însă, primul palat din acest șir, amplasat la intersecția Splaiului Tudor Vladimirescu cu strada Ion Ghica. Clădirea, realizată în Stilul anilor 1900, curentul Secession, se remarcă în special datorită turnului de colț, contrapondere a turnului Palatului Ancora, din capătul opus al ansamblului pe care șirul de cinci palate îl formează. În același timp, cele trei palate “tip” amplasate în mijlocul ansamblului ritmează prin alternanța de frontoane, bovindouri și balcoane orientate spre malul canalului Bega.

În luna septembrie a anului 1911, Adolf Hanecker alături de Baloneszku, Schnürer și Weiss obțineau autorizații de construire pentru palate de raport cu două etaje. Dintre acestea, conform autorizațiilor, doar cel a lui Adolf Hanecker era diferit în gabarit, fiind compus dintr-un număr 12 apartamente și un total de 36 de camere (față de 16 apartamente, cât conțineau cele 3 palate vecine).

Decorul plastic al fațadei Palatului Hanecker prezintă teme specifice arhitecturii anilor 1900, precum panglici, cununi vegetale și motive florale specifice esteticii curentului Secession. De mare calitate artistică sunt și feroneriile palatului, pe care le regăsim atât ca balustrade ale balcoanelor, cât și ca jardiniere de flori.

Adolf Henecker a fost un cunoscut comerciant de mirodenii, având mai multe magazine în cartierul Iosefin din Timișoara. Alături de soția sa, Kornélia, deținea mai multe proprietăți în oraș, iar din anul 1911 devine membru virilist al cartierului Iosefin. Ultimele informații despre Adolf Hanecker sunt publicate în ziarele anilor 1940, când aflăm că este ales în consiliul parohial al Bisericii Romano-Catolice din cartierul Iosefin.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 18 februarie 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!