Heritage of Timișoara

Iosefin str. Sfânta Maria , nr. 4

Casa Hermann Winkler

Data finalizării:

1902

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Hermann Winkler
  • Autorizație de construire: septembrie 1900
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Bună (întreținut/parțial reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Alimentație publică
    Magazin/Supermarket
    Proprietari multipli




Pe partea dreaptă a Pieței Sfânta Maria, amplasată între Palatul Apelor și Palatul István Nemes, se află casa cu un singur etaj, construită de avocatul Hermann Winkler, la începutul secolului trecut, fapt ce reiese și din monograma "HW", amplasată deasupra intrării.

Casa face parte din primul cvartal al cartierului Iosefin, cum venim dinspre Cetate, zonă care s-a aflat sub interdicție de construire până în aprilie 1892. Astfel, în anul 1900 Hermann Winkler cumpără, de la Primăria Timișoara, pentru suma de 6066 de coroane lotul numărul 2 dat spre vânzare din acest cvartal, care astăzi se întinde între Piața Sf. Maria, strada Miron Costin și Splaiul T. Vladimirescu.

În anii care au urmat, Winkler a ridicat o casă cu un singur etaj, într-un stil eclectic academic, având însă influențe ale curentului Secession, care se pot observa în decorațiile din jurul ferestrelor de la etajul clădirii. Din acest punct de vedere, casa este anacronică între vecinele sale, exemple clare ale arhitecturii anilor 1900 din Timișoara: Palatul Apelor, Palatul István Nemes sau Palatul Cazinoului Ținutului de Sud.

Dacă în anul 1906 îl regăsim pe Hermann Winkler ca proprietar al acestui imobil, din 1910 acesta figurează ca fiind proprietarul și (probabil) locuind în casa de pe strada Gheorghe Doja nr. 7 (actualul număr 8), având titulatura "magánzó" (persoană foarte înstărită).

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc, Mihai Moldovan

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 06 decembrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!