Heritage of Timișoara

Iosefin str. Sfânta Maria , nr. 8

Palatul Cazinoului Ţinutului de Sud

Alte denumiri:

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara / "Whitehouse" - Mare magazin de mode / Cinema Forum / Délvidéki Caszino

Data finalizării:

1905

  • Arhitect: Arh. Emil Töry
  • Autorizație de construire: 21 mai 1902
  • Autorizație de modificare: iulie 1903 29 aprilie 1904
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli
    Sală de spectacole
    Sediu de organizație/fundație
    Magazin/Supermarket




La începutul secolului XX, Clubul Social din Iosefin-Elisabetin, care funcționa din 1897 în Palatul Fondului Orășenesc de Pensii din Piața Kuttl (actuala Piață Alexandru Mocioni), decide să-și construiască o clădire proprie.

Profitând de ridicarea în anul 1892 a interdicției de a construi în zona non-aedificandi din jurul cetății Timișoarei, se decide construirea noului edificiu în cvartalul nou apărut. În 1900, sunt achiziționate 2 loturi de construcții pentru ridicarea Palatului Cazinoul Ținutulului de Sud (Délvidéki Caszino) - unul pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 / Piața Sf. Maria (Hunyadi út) și altul pe strada Miron Costin (Horváth Boldizsár utca), în valoare totală de 14575 coroane.

În 1902, se obține autorizația de construire pentru noul palat, proiectat de către arhitectul din Budapesta, Emil Töry. Finalizat în anul 1905, în cadrul clădirii au mai funcționat, pe lângă Cazinoul Ținutulului de Sud (Délvidéki Caszino), și casa de modă Whitehouse, cinematograful FORUM, iar în curtea interioară a existat ani la rând un teatru de vară. În prezent, palatul găzduiește Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, în aripa de pe strada Miron Costin.

Amplasat chiar în zona de inflexiune a Bulevardului 16 Decembrie 1989, Palatul Cazinoului Ținutului de Sud își exercită cu brio rolul de capăt de perspectivă al uneia dintre principalele artere ale orașului. Fiind vizibil încă din Piața Alexandru Mocioni, se remarcă prin zona de colț rotunjită, finalizată la partea superioară cu un elaborat fronton Secession. Analizând mai atent clădirea, descoperim o serie de mascaroni, ornamente antropomorfe și zoomorfe îmbinate armonios cu elemente geometrice, reușit interpretate conform esteticii anilor 1900.

Deși de-a lungul timpului, clădirea și-a pierdut multe din decorațiile inițiale iar parterul comercial a fost puternic alterat, Palatul Cazinoului Ținutului de Sud rămâne una din siluetele importante ale cartierului Iosefin.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 06 noiembrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!