Heritage of Timișoara

Iosefin 2 Johann Nepomuk Preyer str.

Alexandru Pisică Apartment Building

Alternative names:

Sándor Piszika Apartment Building

Completion date:

1912

 • Architect: Arch. Károly Bonn
 • Former Owner: Alexandru Pisică
 • Construction authorization: July 28, 1911
 • Property type: Private property
 • Protection type: Architectural Ensemble
  Ansamblul urban V
  TM-II-a-B-06105
 • Main arch. style Art Nouveau/Secession
 • Building condition Poor
 • Planimetry Rectangular Complex
 • No. of levels 3
 • Current functions Store/Supermarket
  Multiple property
One of the first thing one notices about this building is the undulating attic typical of the architecture of the 1900s.

The corner on Johann Nepomuk Preyer Street with Iuliu Maniu Boulevard is rounded, and marked by a tower with a tin roof and richly decorated with floral and geometrical motifs that can also be seen on the facade. The colorful ceramic plates complete the exuberant aspect of the edifice, making this one of the finest examples of floral Secession in Timișoara.

The owner of this building was Alexandru Pisică (Sándor Piszika), a well-known merchant of the area, who owned a charcuterie factory and several shops.

Vintage photos

Contributors to this record:

Research & text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Fieldresearch & mapping: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Translation into English: Cristina Chira

Photographer: Flavius Neamciuc

Last modified: 3 months ago

Add your contribution to this building!

Written by Ecaterina Căpraru, 6 months ago

Părinții mei s-au mutat în 1975 la ap.14, etaj 2, balconul cu parabola. Apartamentul avea un pian inscripționat 1887, la care am învățat să cânt, aveam atunci 8 ani. Balconul era la camera mea. În toți acești ani, fațada palatului a fost O SINGURĂ DATĂ renovată, în epoca comunistă încă!!!!! Fiind naționalizată clădirea, părinții mei au putut cumpăra apartamentul abia cu legea din 1996. Palatul are 18 apartamente, în care locuiesc 90% pensionari! Asociația a făcut în ultimii ani demersuri ptr. ajutor financiar ptr. renovare, dar........ Răsplata a venit acum în septembrie, cu suprataxare la impozit! Mă doare sufletul zilnic când văd casa........ Și nu este nici un supermarket în clădire, nici nu a fost din 1975, fără supărare, cum e trecut la funcțiune curentă. La parter, la stradă, erau magazine mici, odată era și un sediu al veteranilor. Și nici nu are tăbliță de monument istoric! Vă mulțumesc ptr. frumoasa inițiativă! Unde mai pot găsi vederi, că la Ambasada nu mai erau? O seară bună! Sărbători fericite!

Written by Alexandra Palconi, 4 months ago

Vă mulțumim mult pentru împărtășirea acestor amintiri cu noi! Am fi foarte onorați dacă ați fi de acord chiar să ne acordați un interviu, cu amintiri ale dumneavoastră legate de acest imobil, pe care să îl publicăm la categoria POVEȘTI aici pe platformă. Vă vom contacta în acest sens.

În ceea ce privește funcțiunea curentă, valoarea "Magazin/Supermarket" este predefinită în aplicația de cartare/inventariere. În cazul de față nu face referire la existența unui supermaket, ci la magazinul Euroinstal aflat la parterul clădirii. Cât despre lipsa plăcuței de monument istoric, majoritatea imobilelor monument istoric din oraș nu sunt semnalizate astfel, din păcate.

Din luna decembrie încoace actualizăm stocul de cărți poștale din AMBASADA. Le găsiți și acum acolo, alături de hărți turistice de Iosefin. ;)

Leave a comment!