Heritage of Timișoara

Iosefin str. Johann Nepomuk Preyer, nr. 2

Palatul Alexandru Pisică

Alte denumiri:

Palatul Sándor Piszika

Data finalizării:

1912

 • Arhitect: Necunoscut
 • Fost proprietar: Alexandru Pisică
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
  Ansamblul urban V
  TM-II-a-B-06105
 • An autorizație constr.: 28 iulie 1911
 • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
 • Starea clădirii Proastă (deteriorat/nefolosit)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de nivele 3
 • Funcțiune curentă Proprietari multipli, Magazin/Supermarket
Printre primele lucruri care se remarcă la acest palat este aticul ondulat specific stilului anilor 1900.

Zona de intersecție a străzii Johann Nepomuk Preyer cu Bulevardul Iuliu Maniu este teșită, fiind marcată la partea superioară prin prezența unui turn acoperit cu tablă, puternic decorat cu motive florale și geometrice, motive pe care le întâlnim și în câmpul fațadei. Plăcile ceramice colorate întregesc aspectul general al clădirii, făcând din acest palat unul dintre cele mai elaborate exemple ale curentului Secession floral din Timișoara.

Proprietarul acestui palat de raport era Alexandru Pisică (Sándor Piszika), maestru cârnățar și un cunoscut comerciant în zonă, având o fabrică de mezeluri și mai multe magazine.

Imagini de epocă

Au contribuit la realizarea acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 luni în urmă

Contribuie cu informații la această clădire

Scris de Ecaterina Căpraru, cu o lună în urmă

Părinții mei s-au mutat în 1975 la ap.14, etaj 2, balconul cu parabola. Apartamentul avea un pian inscripționat 1887, la care am învățat să cânt, aveam atunci 8 ani. Balconul era la camera mea. În toți acești ani, fațada palatului a fost O SINGURĂ DATĂ renovată, în epoca comunistă încă!!!!! Fiind naționalizată clădirea, părinții mei au putut cumpăra apartamentul abia cu legea din 1996. Palatul are 18 apartamente, în care locuiesc 90% pensionari! Asociația a făcut în ultimii ani demersuri ptr. ajutor financiar ptr. renovare, dar........ Răsplata a venit acum în septembrie, cu suprataxare la impozit! Mă doare sufletul zilnic când văd casa........ Și nu este nici un supermarket în clădire, nici nu a fost din 1975, fără supărare, cum e trecut la funcțiune curentă. La parter, la stradă, erau magazine mici, odată era și un sediu al veteranilor. Și nici nu are tăbliță de monument istoric! Vă mulțumesc ptr. frumoasa inițiativă! Unde mai pot găsi vederi, că la Ambasada nu mai erau? O seară bună! Sărbători fericite!

Lasă un comentariu!