Heritage of Timișoara

Cetate str. Dr. Nicolae Paulescu , nr. 2

Palatul Arnold Merbl

Data finalizării:

1911

  • Arhitect: Arh. Arnold Merbl
  • Fost proprietar: Arh. Arnold Merbl
  • Autorizație de construire: 8 martie 1911
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
    Ansamblul urban interbelic "Corso"
    TM-II-a-A-06115
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 4
  • Funcțiune curentă Altele
    Bancă/Servicii financiare/Centru asigurări
    Palat/Imobil de raport




Pe colțul Pieței Victoriei cu strada Dr. Nicolae Paulescu se află palatul de raport proiectat și construit de arhitectul timișorean Arnold Merbl. Imobilul se deosebește de clădirile alăturate printr-o decorație mai temperată a fațadelor, de pe care lipsesc cu desăvârșire ornamentele antropomorfe sau zoomorfe. Singurele detalii pe care reușim să le distingem sunt frizele vegetale din cadrul bovindourilor și aliniamentele de plăcuțe ceramice albastre.

Povestea imobilului începe în 1910, când arhitectul Arnold Merbl achiziționează parcela cu suprafața de 226,7 stânjeni pătrați. În primăvara lui 1911 obține autorizația de construire pentru un palat de raport compus din 9 apartamente și 44 de camere, iar în luna noiembrie a aceluiași an obține atât autorizația pentru montarea unui lift de pasageri, cât și o autorizație pentru o poartă de magazin. Imobilul rezultat, compus din parter comercial și trei etaje cu apartamente de închiriat, este dominat compozițional de turnul de colț amplasat la intersecția dintre Piața Victoriei și strada Dr. Nicolae Paulescu, așezat în continuarea unui bovindou pe două etaje și terminat, la partea superioară, cu un finial decorativ din tablă. Procedeul ieșirii din planul fațadei, atât de specific arhitecturii Secession din Timișoara, se observă și în cadrul fațadei dinspre piață, unde regăsim un al doilea bovindou pe două etaje. Acesta se termină cu un acoperiș din tablă, inclus în cadrul unui fronton curbiliniu. Palatul și-a pierdut de-a lungul timpului vitrinele de lemn originale care îmbrăcau parterul comercial, precum și o serie de detalii de feronerie de mare finețe, de exemplu, cârligele florale de la nivelul jgheaburilor.

Arnold Merbl a fost unul dintre cei mai cunoscuți și respectați arhitecți ai orașului la începutul secolului 20, fiind implicat în numeroase proiecte publice. De numele său se leagă unele dintre cele mai importante edificii ale Timișoarei, precum Palatul Lloyd, Palatul Weiss sau Ansamblul Liceului Piarist, al cărui constructor de lucrări a fost. Arnold Merbl s-a născut în 1876 la Felsöiregh (denumit, din 1939, Iregszemcse), Ungaria, și a urmat cursurile gimnaziului din Székesfehérvár. A absolvit cursurile Facultății de Arhitectură din Budapesta în 1898, iar începând cu 1904 îl găsim în Timișoara, fiind unul dintre fondatorii Liceului de Stat. S-a căsătorit cu Aurélia Elsner din Tengőd, alături de care a achiziționat în 1908 o casă în cartierul Elisabetin (de la Bonn Nándor), unde își va proiecta și construi propria vilă. În 17 ianuarie 1907 și-a înființat firma de arhitectură din Timișoara, iar în 1915 a fondat o firmă la Budapesta axată pe arhitectură militară. Aceasta din urmă a funcționat până în 1921. Arnold Merbl a murit la Timișoara, în 1950, și a fost înmormântat în cimitirul evreiesc.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan

Documentare în teren: Mihai-Claudiu Moldovan

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Ovidiu Micșa

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 20 august 2023

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!