Heritage of Timișoara

Elisabetin Piața Alexandru Mocioni , nr. 4

Casa Karl Hart

Data finalizării:

4 septembrie 1901

  • Arhitect: Arh. Karl Hart
  • Fost proprietar: Arh. Karl Hart
  • Autorizație de construire: 18 martie 1901
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Proastă (deteriorat/nefolosit)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Palat/Imobil de raport
    Casă funerară/Pompe funebre
    Proprietari multipli




Ascunsă în spatele bisericii ortodoxe din Piața Alexandru Mocioni, casa Karl Hart se zbate între uitare și nepăsare.

Eleganta clădire eclectică, construită în anul 1901, își etalează ornamentele neo-baroce către un public absent, scenariu prea des întâlnit în scenografia urbană din oraș. Cu toate acestea, ilustrațiile Tinei pentru Heritage of Timișoara reușesc de fiecare dată să surprindă frumusețea și farmecul pe care patrimoniul orașului poate să le ofere. Casa constructorului Karl Hart apare și în ilustrația Anei Kun, realizată în cadrul ediției Heritage of Timișoara: Elisabetin (2019).

Frontoanele neo-baroce ale casei reprezentau cândva un inspirat capăt de perspectivă al străzii Török (astăzi Ady Endre), imagine pierdută însă odată cu construirea bisericii ortodoxe din fața acesteia.

Amplasat central în traveea centrală a clădirii, deasupra ferestrei de la etajul întâi regăsim o monogramă conținând literele "KH", inițialele constructorului și proprietarului, Karl (Karoly) Hart.

Analizând clădirea din punct de vedere arhitectural, regăsim rezolvări stilistice specifice arhitecturii secolului al XIX-lea. Pe de o parte ne referim la subîmpărțirea în trei registre verticale distincte a clădirii - zona de colț, câmpul fațadei și traveea centrală -, precum și la tratarea diferențială a celor două niveluri orizontale: nivelul demisolului și al parterului este mult mai sobru, reprezentând un soclu al întregului edificiu, în timp ce etajul întâi reprezintă un spațiu de tip "piano-nobile" (spațiul principal al clădirii, evidențiat și prin tratamentul plastic superior).

Partea superioară a ferestrelor de la nivelul inferior sunt terminate în arc în plin cintru (în cazul celor amplasate în zonele de colț și deasupra aparatului de acces), și în mâner de coș în cazul celorlalte. În schimb, ferestrele de la etaj beneficiază de un tratament superior, fiind decorate cu ancadramente elaborate prezentând frontoane, cornișe cu denticuli și diverse decorațiuni din tencuială.

În cadrul traveei centrale, zonă care conține și balconul cu baluștrii, repertoriul decorativ se îmbogățește aici putând observa coloane angajate care flanchează ușa de acces a cărei ancadrament denotă o rezolvare plastică specifică stilului baroc: fronton curb rupt în zona superioară.

Mai merită menționate bovindourile triunghilare din zona de colț, ancadramentul bogat decorat al aparatului de acces (poarta originală fiind înlocuită din păcate), și bogăția ornamentală a zonei cornișei și a acoperișului, unde inclusiv elementele de aerisire a șarpantei sunt tratate precum mici turnulețe.

Karl Hart era un renumit constructor timișorean de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Printre altele, el a construit Palatul Apelor, după planurile arhitectului budapestan Lipót Baumhorn sau Palatul Lőwy Mór din cartierul Fabric. Se presupune că tot el și-ar fi proiectat și casa din actuala Piață Alexandru Mocioni.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai-Claudiu Moldovan, Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: Vlad Pată (coordonator)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 11 octombrie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!