Heritage of Timișoara

Iosefin Piața Sfânta Maria, nr. 2

Palatul Apelor

Alte denumiri:

Societatea de regularizare a apelor Timiş-Bega / Palatul Regionalei CFR

Data finalizării:

29 august 1901

 • Arhitect: Arh. Lipót Baumhorn
 • Constructor: Arthur Tunner Arh. Karl Hart
 • Proprietar: Administrația Bazinală de Apă Banat
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Sit monument istoric
  Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
  TM-II-s-B-06098
 • An autorizație constr.: februarie 1906
 • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
 • Starea clădirii Foarte bună (reabilitat)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de nivele 3
 • Funcțiune curentă Clădire administrativă (autoritate publică locală)
Palatul Apelor marchează accesul în cartierul Iosefin, alături de Palatul Marschall de vizavi, trecând Podul Traian dinspre Cetate.

Impozanta clădire a fost construită de către Karl Hart, după planurile renumitului arhitect budapestan Lipót Baumhorn, autor a mai multor clădiri emblematice ale orașului, dintre care amintim: Fosta Sinagogă Ortodoxă din Fabric, Palatul Lloyd, Palatul Comunității Evreiești precum și Liceul Pedagogic "Carmen Sylva". Observațiile din teren ale unor cercetători locali, indică faptul că unele clădiri precum Palatul Mercur (fostul Palat Béla Fiatska), Palatul Istvan Nemes sau Palatul de pe strada Lucian Blaga nr.3 ar fi fost proiectate tot de Baumhorn.

Inițial cu un singur etaj (autorizație de construire 13 august 1900 - data finalizare 29 august 1901), clădirea Palatului Apelor a fost supraetajată ulterior de către Arthur Tunner, eveniment care a generat în cultura urbană o legendă conform căreia etajul întâi a palatului fiind supraînălțat, noul etaj fiind adăugat în spațiul eliberat. Avizul pentru adăugarea noului etaj a fost obținut în luna februarie 1906.

Realizat în stilul anilor 1900, curentul Secession eclectic, Palatul Apelor se remarcă prin decorațiile inspirate din mediul acvatic precum pești, căluți de mare, scoici dar și plante acvatice. Jocul volumelor acoperișului, precum și prezența turnului conferă o prezență monumentală palatului, fiind o bună poartă de intrare în cartier.

Proprietatea Admnistrației Bazinale de Apă Banat (surcursală a Apelor Române), Palatul Apelor a fost renovat recent, sub îndrumarea arhitectului Sorin Henț. Odată cu renovarea, în mansarda imobilului au fost adăugate camere pentru delegați. Procesul de renovare a fost anevoios și, din păcate, edificiul și-a pierdut o parte din decorațiunile de pe fațadă, fiind adeseori contestat de către localnici.

Imagini de epocă

Au contribuit la realizarea acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 luni în urmă

Lasă un comentariu!