Heritage of Timișoara

Iosefin str. Sfânta Maria , nr. 2

Palatul Apelor

Alte denumiri:

Societatea de regularizare a apelor Timiş-Bega / Palatul Regionalei CFR

Data finalizării:

29 august 1901

  • Arhitect: Arh. Lipót Baumhorn
  • Constructor: Arthur Tunner Arh. Karl Hart
  • Proprietar: Administrația Bazinală de Apă Banat
  • Autorizație de construire: 13 august 1900
  • Autorizație de modificare: martie 1906
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Alte stiluri arh. Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Clădire administrativă (autoritate publică locală)




Alături de Palatul Marschall de vizavi, Palatul Apelor marchează accesul în cartierul Iosefin, trecând Podul Traian dinspre Cetate.

Impozanta clădire a fost construită de către Karl Hart, după planurile renumitului arhitect budapestan Lipót Baumhorn, autor a mai multor clădiri emblematice ale orașului Timișoara, dintre care amintim Fosta Sinagogă Ortodoxă din Fabric, Palatul Lloyd, Palatul Comunității Evreiești precum și Liceul Pedagogic "Carmen Sylva". Observațiile din teren ale unor cercetători locali indică faptul că unele clădiri precum Palatul Mercur (fostul Palat Béla Fiatska), Palatul István Nemes sau Palatul de pe strada Lucian Blaga nr. 3 ar fi fost proiectate tot de Baumhorn.

Inițial cu un singur etaj (autorizație de construire emisă la 13 august 1900 - dată finalizare 29 august 1901), clădirea Palatului Apelor a fost supraetajată de către Arthur Tunner. Autorizația pentru adăugarea noului etaj a fost emisă în luna februarie 1906. Evenimentul a generat în cultura urbană o legendă conform căreia etajul întâi al palatului (devenit ulterior al doilea etaj) a fost supraînălțat, iar noul etaj ar fi fost adăugat în spațiul eliberat. Această legendă a fost reprezentată și în ilustrația realizată de Kape Illustration în cadrul ediției Heritage of Timișoara: Iosefin (disponibilă în format digital la finalul acestei fișe).

Realizat în stilul anilor 1900, curentul secession eclectic, Palatul Apelor se remarcă prin decorațiile inspirate din mediul acvatic: pești, căluți de mare, scoici și plante acvatice. Atât jocul volumelor acoperișului, precum și existența turnului conferă o prezență monumentală palatului, fiind o excelentă poartă de intrare în cartier.

Astăzi proprietate a Admnistrației Bazinale de Apă Banat (surcursală a Apelor Române), Palatul Apelor a fost renovat recent, sub îndrumarea arhitectului Sorin Henț. Odată cu renovarea, în mansarda imobilului au fost adăugate camere pentru delegați. Procesul de renovare a fost anevoios și, din păcate, edificiul și-a pierdut o parte din decorațiile de pe fațadă, fiind adeseori contestat de către localnici.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raul Andrei Rusu (voluntar)

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 19 octombrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!