Heritage of Timișoara

Elisabetin Splaiul Tudor Vladimirescu , nr. 6

Casa Alajos Gregor

Data finalizării:

1907

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Alajos Gregor
  • Autorizație de construire: aprilie 1906
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Sit monument istoric
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Zona de splai a cartierului Elisabetin, din apropierea podului Traian (fost Hunyadi-ut), îmbină două dintre elementele cele mai de seamă ale orașului: fronturi stradale continue realizate în curentul Secession, care mobilează malurile canalului Bega, respectiv atmosfera liniștită și boemă a străzilor Elisabetinului, cu clădiri exuberant decorate.

Lotul amplasat în zona de colț a intersecției străzilor Brașov (fostă Kőszeghy utca) și a splaiului Tudor Vladimirescu (fost Bégabalsor), de o formă geometrică unică, a necesitat o abordare arhitecturală aparte în vederea ridicării unei clădiri funcționale. Mai mult, odată cu vânzarea lotului de casă, primăria orașului impunea și o serie de obligații precum construirea unei case cu etaj, cu parter ridicat, care să închidă complet frontul stradal în decurs de un an, precum și o serie de amenajări de natură urbanistică precum amenajarea unei mici grădini închise cu gard de fier forjat la intersecția celor două străzi. Însă, în pofida tuturor acestor restricții (dar și datorită lor), rezultatul a fost unul excelent, patrimoniul orașului Timișoara îmbogățindu-se cu o nouă bijuterie arhitecturală.

În anul 1906, Alajos Gregor cumpăra pentru un preț de 24 de coroane/stânjen parcela de 239 stânjeni (aproximativ 860 metri pătrați). În luna aprilie a aceluiași an obținea și autorizația de construire pentru o casă de închiriat cu etaj. Cartea de adrese din anul 1910 ne indică faptul că Alajos locuia în acest imobil.

Revenind la arhitectura clădirii, aceasta atrage de la prima vedere. Profitând de amplasarea de colț pe malul canalului Bega, clădirea etalează o fațadă de colț puternic decorată, cu un edicul Secession și turn îmbrăcat în tablă, încununat un un finial de fier forjat. Acest fapt permite admirarea acesteia de pe malul opus al canalului Bega, fiind clădirea care marca începutul unui front stradal de o finețe arhitecturală excepțională.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Vlad Pată

Fotograf: Flavius Neamciuc, Sorin Silaghi

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 25 mai 2021

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!