Heritage of Timișoara

Fabric Bul. 3 August 1919 , nr. 6

Palatul Illits Gyula

Data finalizării:

1894

 • Arhitect: Neidentificat
 • Fost proprietar: Gyula Illits
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
  Ansamblul urban "Fabric" (II)
  TM-II-a-A-06097
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea curentă Medie (conservat)
 • Planimetrie Rectangular compus
 • Nr. de niveluri 3
 • Funcțiune curentă Palat/Imobil de raport
  Proprietari multipli
Pe bulevardul 3 August 1919, vizavi de Palatul Lőwy Mór regăsim o clădire impozantă, cu trei niveluri, având un front în lungul bulevardului, iar celălalt pe strada Doctor Gheorghe Marinescu.

Colțul rezultat din intersecția celor două fațade este teșit, obținându-se astfel o mică fațadă de colț, de lățimea unei travee. Întreaga zonă de colț rezultată (alături de cele mai apropiate travee de colțul clădirii ale celor două fațade) este tratată în rezalit, remarcându-se prin bosajele de colț de la nivelul parterului, prin flancarea ferestrelor etajelor 1 și 2 cu pilaștri adosați monumentali pe înalțimea a două etaje, tratarea diferită a ancadramentelor ferestrelor, precum și prin aticul cu baluștri de la nivelul acoperișului.

Aflați în apropierea edificiului, surprindem masivitatea acestuia, prin soclul supraînălțat tratat cu bosaje de mari dimensiuni. Nivelul parterului este tratat similar, precum un soclu pentru întreaga clădire. Remarcăm că toate ferestrele acestui nivel se termină în arc în plin cintru și prezintă un acandrament cu bosaje. Un brâu profilat încheie acest nivel, delimitând astfel zona inferioră a fațadei de cea superioară. Ferestrele etajului întâi sunt cele mai elaborate, regăsind aici chiar și decorații antropomorfe, chipuri de femei, elemente care anunță deja arhitectura anilor 1900. Fațada se termină cu o cornișă puternic ornamentată, având console decorative, denticuli și o friză decorativă intercalată între console.

Aparatul de acces, situat pe bulevard, prezintă un ancadrament cu bosaje, în aceeași linie stilistică cu restul parterului. Portalul, din lemn masiv, cu decorații neobaroce, prezintă în traversa de sub oberliht inscripția “1892”, reprezentând probabil anul finalizării construcției.

Acest palat, precum majoritatea clădirilor din zonă, reprezintă o perioadă de tranziție între arhitectura eclectic clasicistă a secolului XIX și arhitectura anilor 1900, păstrându-se caracteristicile spațiale și structurale ale secolului XIX, dar elemente din plastica fațadei anunță deja noul stil.

Conform catalogului de adrese din anul 1906, proprietarul acestei clădiri era Illits Gyula, antreprenor, proprietar și administrator al mai multor hoteluri și restaurante din oraș, printre care se număra și Hotelul Hungária (autorizația de construire 23 martie 1894), de pe amplasamentul fostului han Trompetistul din Cetate.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi-Sitov

Documentare în teren: Vlad Pată

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 lună în urmă

Publicat la: 13 decembrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!