Heritage of Timișoara

Fabric Bul. 3 August 1919 , nr. 8

Casa Blumberg

Data finalizării:

sec. XIX

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Fülöp Blumberg Jakab Blumberg
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
    Ansamblul urban "Fabric" (II)
    TM-II-a-A-06097
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Nr. de niveluri 2
  • Funcțiune curentă Palat/Imobil de raport
    Casă




În a doua jumătate a secolului al XIX, pe acest teren exista doar un parc (aşa-numitul Vorpark), aflat în proprietatea oraşului, cedat de armată cu condiţia ca terenul să fie întreținut ca atare.

Însă, acesta era foarte neglijat şi întrebuinţat mai mult ca teren de joacă pentru copii şi pentru instalarea unor tarabe. Deşi armata s-a opus acestei hotărâri, în 1888, primăria decide să parceleze terenul în 20 de loturi de casă (26 de loturi, conform Monitorului Timișoarei, 1903), cu condiţia ca pe Calea Andrássy (actualul Bulevard 3 August 1919) să nu fie construite decât case cu etaj. În aproximativ 10 ani, toate loturile de casă au fost ocupate.

Astfel a apărut și casa de pe bulevardul 3 August 1919, la numărul 8, construită în stil eclectic, cu un singur etaj. În plastica fațadei, se remarcă aparatul de acces, rezolvat sub forma unui templu. Două coloane de inspirație dorică, sprijină antablamentul format din arhitravă și o friză decorativă, cu metope și console decorative pe post de triglife. Deasupra, ansamblul se termină printr-un fronton curb frânt, cu muchiile dublate, ornamente de inspirație neo-barocă. Portalul, din lemn masiv, prezintă, de asemenea, elaborate ornamente de factură neo-barocă, atât în planul panourilor, cât și în fața oberlihtului.

Parterul clădirii este tratat cu bosaje, în timp ce în cadrul etajului regăsim doar bosaje de colț, la zonele de margine ale fațadei, scoase în rezalit. Tot în aceste zone, găsim și cele două balcoane masive, rezolvate stilistic prin panouri cu baluștri. Deasupra ferestrelor din aceste zone, regăsim o scenă mitologică: doi putti călărind hipocampi, într-un decor vegetal, care străjuiesc un medalion cu monograma “W”, aparținând probabil comanditarului clădirii, aspect încă cercetat de către echipa de proiect.

Conform listei cumpărătorilor celor 26 de loturi de casă de pe terenul fostului “Vorpark”, parcela de față a fost cumpărată, în 1888, de Josef Kremer. Potrivit cataloagelor de adrese, în 1906 și 1910, proprietarii imobilului erau frații Blumberg Jakab și Fülöp, cultivatori de tutun.

Din plastica fațadei, mai merită remarcate șirurile de denticuli și de ove de la nivelul cornișei, consolele decorative de tip modilioni, dublarea muchiilor unor ancadramente ale ferestrelor, precum și bosajele piramidale ale ancadramentului ferestrei din traveea centrală.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan, Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 07 decembrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!