Înainte de regularizarea Begăi, Fabricul era traversat de mai multe braţe ale râului, care alimentau fabricile şi cele patru mori din cartier. Acest lucru nu doar că împedica dezvoltarea Fabricului către Cetate, ci şi înrăutăţea constant condiţiile sanitare din cartier, deoarece pivniţele şi pereţii caselor de locuit erau umede în permanenţă.
În 1902, este propus un plan inovator de folosire mai profitabilă a forţei hidraulice a Begăi, printr-o instalaţie de creare a energiei electrice. Astfel, în 1909, începe execuţia lucrărilor pentru noua Uzină de Apă, conform proiectului realizat de László Székely, arhitectul-şef al oraşului, şi de inginerul Emil Szilárd.
Întreaga lucrare, realizată în stilul anilor 1900, curentul Seccesion, a fost finalizată în 1910, împlinind toate aşteptările şi aducând un important profit oraşului. Mai mult decât atât, odată cu implementarea acestui proiect, condiţiile sanitare s-au îmbunătăţit semnificativ în Fabric şi nimic nu a mai stat în calea extinderii sale către cartierul Cetate. Uzina de Apă din Fabric continuă să producă energie electrică şi în zilele noastre.