Heritage of Timișoara

Fabric str. Uzinei , nr. 1

Uzina de Apă

Alte denumiri:

Turbinele de pe Bega

Data finalizării:

1910

  • Arhitect: Arh. László Székely Ing. Emil Szilárd
  • Autorizație de construire: 1909
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Clădire monument istoric
    Centrală hidroelectrică
    TM-II-m-A-06094
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Bună (întreținut/parțial reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Uzină de apă




Înainte de regularizarea Begăi, Fabricul era traversat de mai multe braţe ale râului, care alimentau fabricile şi cele patru mori din cartier. Acest lucru nu doar că împedica dezvoltarea Fabricului către Cetate, ci şi înrăutăţea constant condiţiile sanitare din cartier, deoarece pivniţele şi pereţii caselor de locuit erau umede în permanenţă.

În 1902, este propus un plan inovator de folosire mai profitabilă a forţei hidraulice a Begăi, printr-o instalaţie de creare a energiei electrice. Astfel, în 1909, începe execuţia lucrărilor pentru noua Uzină de Apă, conform proiectului realizat de László Székely, arhitectul-şef al oraşului, şi de inginerul Emil Szilárd.

Întreaga lucrare, realizată în stilul anilor 1900, curentul Seccesion, a fost finalizată în 1910, împlinind toate aşteptările şi aducând un important profit oraşului. Mai mult decât atât, odată cu implementarea acestui proiect, condiţiile sanitare s-au îmbunătăţit semnificativ în Fabric şi nimic nu a mai stat în calea extinderii sale către cartierul Cetate. Uzina de Apă din Fabric continuă să producă energie electrică şi în zilele noastre.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 27 octombrie 2017

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!