Palatul de raport face parte dintr-un ansamblu de patru astfel de clădiri monumentale, realizând unul dintre cele mai eterogene rezervații ale arhitecturii anilor 1900 din oraș. Clădirile, având fiecare 2 etaje, sunt aliniate de-a lungul canalului Bega, în apropierea podului Ștefan cel Mare, pe Splaiul Tudor Vladimirescu.
Cert este că, în luna septembrie 1912, în Monitorul Timișoarei (gazetă publicată lunar de Primăria Timișoara în perioada 1898-1917) sunt publicate patru autorizații de construire emise pentru Begabalsor (în trad. Malul stâng al Begăi - vechea denumire a străzii, actualul Splai Tudor Vladimirescu), de către patru antreprenori: Baloneszku F., Hanecker Adolf, Schnürer Salamon și Weiss Jakab.
Toate cele patru autorizații sunt eliberate pentru construirea unor imobile cu două etaje (cele ale lui Baloneszku, Schnürer și Weiss erau prevăzute cu 16 apartamente și câte 39 de camere, iar cel al lui Hanecker cu 12 apartamente și 36 de camere). După aproximativ 3 ani de verificări și cercetare, echipa de proiect a reușit să identifice și să conecteze cele patru palate cu comanditarii acestora, iar palatul situat la adresa Splaiul Tudor Vladimirescu, nr. 24 a aparținut comerciantului Ferenc Baloneszku.
Atât despre imobilul de față, precum și despre celelalte trei palate de raport se presupune că ar fi fost construite pe baza proiectului realizat de către arhitectul timișorean Martin Gemeinhardt. Recent restaurat, palatul de la numărul 24 de pe Splaiul Tudor Vladimirescu și-a recăpătat strălucirea de altădată.
Contribuie cu informații la această clădire!
Scris de marius, cu 5 ani în urmă
foarte frumoasa cladirea. Mi se pare excelente culorile si detaliile de pe fatada. Insa am si eu o intrebare: renovarile acestea se limiteaza la fatade? sau se intervine si in interiorul cladirilor?
Scris de Mihai Moldovan, cu 5 ani în urmă
În mod uzual se intervine asupra părților comune ale imobilului (fațade exterioare, fațade interioare, șarpantă, învelitoare, casa scării etc.), iar în funcție de rezultatele expertizelor se poate interveni și structural la interior. Concret, în cazul acestei clădiri a fost reabilitată fațada exterioară, s-a intervenit asupra șarpantei, a fost înlocuită integral învelitoarea și jgheaburile, executându-se reparații și la casa scării.
Nu există un program rețetă, fiecare caz venind cu propriile cerințe de intervenție.