Aproximativ pe amplasamentul actualei clădiri, a existat, încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prima casă a familiei, ridicată de Wilhelm (Vilmos) Mühle. La un an de la moartea tatălui său, în 1909, Árpád va obține o autorizație de construire pentru o casă cu grădină, clădire care poate fi văzută și astăzi.
Conform cercetării efectuate de către arhitectul Mihai Opriș, Casa Mühle (sau Vila Árpád Mühle) a fost opera arhitectului Oskar Reinhart, iar constructor a fost Josef Hofgärtner din Timișoara - aceste informații reprezentând o premieră pentru cei care studiază sau sunt pasionați de arhitectura istorică a orașului. Oskar Reinhart (8 martie 1882 - 5 februarie 1954) a fost un arhitect independent și constructor din Viena, iar biografia acestuia, disponibilă pe Lexiconul Arhitecților, ne indică faptul că era înrudit cu faimoasa familie de florari din Timișoara, numele de fată al mamei sale fiind Anna Mühle.
Casa Mühle se remarcă prin amplasarea liberă în cadrul parcelei, înconjurată de vegetație, dispunere rar întâlnită în țesutul urban al cartierului Elisabetin. Amenajarea peisageră a grădinii, precum și speciile rare de arbori plantați aduceau o plusvaloare întregului spațiu. Astăzi, clădirea se află în stare avansată de degradare, subiectul fiind o rană deschisă a comunități locale timișorene.
Sub imaginația lui Andrei Puică, casa își recapată integritatea volumetrică și transmite poate un ultim strigăt de ajutor în speranța salvării acesteia precum și a moștenirii culturale pe care familia Mühle o lăsat-o orașului. Punctul de vedere al ilustratorului Andrei Puică despre Casa Mühle poate fi citit în secțiunea Povești.
Familia Mühle mai deținea o clădire în cartierul Cetate, cunoscută până astăzi drept Casa cu flori, datorită faptului că găzduia magazinul de flori, semințe și aranjamente florale al familiei Mühle, fiind deopotrivă punctul central în care își expuneau și vindeau produsele dezvoltate în serele și pepinierele lor din cartierul Elisabetin. În anul 2020, din dorința de a evidenția și celebra istoria familiei de maeștri florari Mühle, echipa Heritage of Timișoara a organizat o expoziție temporară dedicată. În cadrul acesteia, vizitatorii au putut admira o serie de documente originale, reproduceri și fotografii actuale ale moștenirii pe care familia Mühle a lăsat-o Timișoarei.
Contribuie cu informații la această clădire!
Scris de Noemi, cu 1 an în urmă
Buna ziua,
Proiectul de reconstruire este public? Din pacate nu am gasit nici o informatie.
Multumesc.
Noemi