Heritage of Timișoara

Fabric str. Prof. Dionisie Linția, nr. 2

Palatul Karl Kunz

Data finalizării:

1903

 • Arhitect: Arh. Gábor Fodor
 • Fost proprietar: Antreprenor Karl Kunz
 • Autorizație construcție: februarie 1903
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
  Ansamblul urban "Fabric" (II)
  TM-II-a-A-06097
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea clădirii Bună (întreținut/parțial reabilitat)
 • Planimetrie Rectangular simplu
 • Nr. de niveluri 3
 • Funcțiune curentă Proprietari multipli
Palatul de raport situat pe strada Prof. Dionisie Linția nr. 2 a fost ridicat în anul 1903, de fabricantul de țigle Karl (Károly) Kunz, pe fostul teren al Depozitului erarial de lemne.

Imobilul, realizat într-un stil eclectic istoricist, este anacronic din punct de vedere stilistic cu palatul de raport vecin, construit între anii 1902-1903 de același Karl (Károly) Kunz pe Liget ut (actualul bulevard 3 August 1919), în stil Secession, conform planurilor arhitectului Gabor Fodor. Ambele imobile, fiind ridicate aproape în același timp, ar putea fi opera aceluiași arhitect, echipa proiectului încă cercetând această supoziție.

Mai multi ani la rând, actuala stradă Prof. Dionisie Linția nu a purtat nici o denumire (Névtelen - strada Fără Nume). Din 1908, însă, primăria Timișoarei decide că “strada din fața celor două case Kunz se va numi strada Vécsey, în amintirea contelui Károly Vécsey, un general al armatei maghiare, executat în timpul Revoluției din 1848-1849 și considerat unul dintre Cei 13 martiri de la Arad”.

Karl (Károly) Kunz era fratele renumitului fabricant de cărămidă Josef (József) Kunz. Cei doi conduceau împreună Fabrica de cărămidă "Josef Kunz & Comp.", care avea sediul în Calea Buziaşului, la nr. 16-18. În 1901, magazinul fabricii de cărămidă se afla în Cetate, pe strada Eugeniu de Savoya, la nr. 13 (colţ cu strada pietonală Mărăşeşti, într-o clădire construită în 1853 de Josef Kunz şi Eduard Hartl). Tot acolo îşi desfăşura activitatea şi firma de asigurări “STAR” a fraţilor Kunz.

Karl Kunz mai era cunoscut şi pentru fabricarea de ţigle, servicii de lăcătuşerie şi de instalaţii mecanice şi electrice. Atelierul său de lăcătuşerie se afla tot la adresa fabricii de cărămidă (Calea Buziaşului, nr. 16).

Imagini de epocă

Au contribuit la realizarea acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Anca-Raluca Majaru, arh. Cristina Chira

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 7 luni în urmă

Contribuie cu informații la această clădire!