Heritage of Timișoara

Fabric str. Prof. Dionisie Linția , nr. 2

Palatul Karl Kunz

Data finalizării:

1903

 • Arhitect: Arh. Gábor Fodor
 • Fost proprietar: Antreprenor Karl Kunz
 • Autorizație de construire: martie 1903
 • Statut proprietate: Proprietate privată
 • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
  Ansamblul urban "Fabric" (II)
  TM-II-a-A-06097
 • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
 • Starea curentă Bună (întreținut/parțial reabilitat)
 • Planimetrie Rectangular simplu
 • Nr. de niveluri 3
 • Funcțiune curentă Proprietari multipli
Palatul de raport situat pe strada Prof. Dionisie Linția nr. 2 a fost ridicat în anul 1903, de fabricantul de țigle Karl (Károly) Kunz, pe fostul teren al Depozitului erarial de lemne.

Imobilul, realizat în stilul anilor 1900, dar păstrând unele elemente "istoriciste" (ferestrele cu arcuri ]n plin cintru ale hochparterului), spre deosebire de palatul de raport vecin. Acesta, aparținând aceluiași Karl (Károly) Kunz pe Liget ut nr. 7 (actualul bulevard 3 August 1919, autorizație de construire emisă la 6 septembrie 1902, autorizație de folosire emisă în 29 octombrie 1903), a fost realizată în același stil, dar fără detalii istoriciste, conform planurilor arhitectului Gabor Fodor. Ambele imobile, fiind ridicate aproape în același timp, ar putea fi opera aceluiași arhitect, echipa proiectului încă cercetând această supoziție.

Mai multi ani la rând, actuala stradă Prof. Dionisie Linția nu a purtat nici o denumire (Névtelen - strada Fără Nume). Din 1908, însă, primăria Timișoarei decide că “strada din fața celor două case Kunz se va numi strada Vécsey, în amintirea contelui Károly Vécsey, un general al armatei maghiare, executat în timpul Revoluției din 1848-1849 și considerat unul dintre Cei 13 martiri de la Arad”.

Karl (Károly) Kunz era fratele renumitului fabricant de cărămidă Josef (József) Kunz. Cei doi conduceau împreună Fabrica de cărămidă "Josef Kunz & Comp.", care avea sediul în Calea Buziaşului, la nr. 16-18. În 1901, magazinul fabricii de cărămidă se afla în Cetate, pe strada Eugeniu de Savoya, la nr. 13 (colţ cu strada pietonală Mărăşeşti, într-o clădire construită în 1853 de Josef Kunz şi Eduard Hartl). Tot acolo îşi desfăşura activitatea şi firma de asigurări “STAR” a fraţilor Kunz.

Karl Kunz mai era cunoscut şi pentru fabricarea de ţigle, servicii de lăcătuşerie şi de instalaţii mecanice şi electrice. Atelierul său de lăcătuşerie se afla tot la adresa fabricii de cărămidă (Calea Buziaşului, nr. 16).

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Anca-Raluca Majaru, arh. Cristina Chira

Audit: Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 1 an în urmă

Publicat la: 13 decembrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!