Heritage of Timișoara

Fabric Piața Romanilor , nr. 6

Casa Frank Mór

Data finalizării:

1913

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: János Rödig Anna (Rödig) Ladstätter Johanna Frank Mór Frank
  • Autorizație de construire: august 1912
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
    Ansamblul urban "Fabric" (II)
    TM-II-a-A-06097
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Medie (conservat)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli




Într-o fotografie realizată în intervalul 1896-1901, perioadă care coincide cu edificarea Bisericii Romano-Catolice “Millenium” din Piața Romanilor (pe atunci denumită Piața Coronini), la actualul număr 6 se poate observa doar o casă foarte mică și sărăcăcioasă.

În urma cercetării efectuate de echipa proiectului, respectiva casă a aparținut lui János Rödig, membru în Comisia de Cartier Fabric, funcție pe care acesta a ocupat-o începând cu 1887 și până la moartea sa, în 29 august 1904.

La doi ani după decesul acestuia, în ediția din decembrie 1906 a Monitorului Timișoarei, Anna Ladstätter (născută Rödig)* este listată ca moștenitoarea casei din Piața Coronini. În 1907, Monitorul Timișoarei publică tranzacția dintre Anna Ladstätter (născută Rödig) și Mór (Moritz) Frank și soția Johanna, efectuată pentru casa din Coronini la prețul de 30000 de coroane. Astfel, din acel moment, imobilul ajunge în proprietatea familiei Frank, care nu se grăbește să o dezvolte ori să îi aducă îmbunătățiri majore, singurul aviz de construire emis pentru acea adresă în perioada 1907-1912 fiind pentru ridicarea unui cuptor.

Mór (Moritz) Frank, de profesie croitor și comerciant de articole bărbătești, până să achiziționeze casa familiei Rödig, locuia (în chirie) tot în Piața Coronini (Romanilor), la actuala adresă strada Episcop Alexandru Bonnaz nr.15. În 1891, Frank Mór înființează alături de Schnabl Lajos magazinul de îmbrăcăminte pentru bărbați Frank és Schnabl , care avea sediul în Palatul Mirbach.

În 1912, când pofta pentru construit atinsese apogeul în Timișoara și în Piața Coronini apăruseră clădiri impozante ca Palatul Ștefania sau Palatul Miksa Róna, Mór Frank solicită și primește aviz pentru edificarea imobilului actual, care urma nu doar să înlocuiască modesta casă, ci să și contribuie activ la estetica și armonia arhitecturală a pieței.

Realizat în stilul anilor 1900, noul imobil cu două etaje era prevăzut cu 3 apartamente (câte un apartament la fiecare nivel) și un total de 9 camere. Se remarcă prin silueta zveltă, prin înălțimea mare în raport cu lățimea clădirii, precum și prin ornamentele geometrizate, specifice ultimei perioade ale curentului Secession. Aparatul de acces în clădire, amplasat excentric față de axul compozițional al fațadei, este rezolvat în aceeași manieră ca restul clădirii, având un raport foarte mare între înălțime și lățime, rezultând un acces foarte îngust.

Până de curând una dintre cele mai misterioase clădiri din Fabric (inclusiv pentru echipa proiectului Heritage of Timișoara), Casa Frank fură adeseori priviri și trezește interesul timișorenilor și turiștilor care trec prin Piața Romanilor.


* În Monitorul Timișoarei (ediția decembrie 1906) listarea integrală este Anna Ladstätter (născută Rödig) et al, fiind vorba nu doar de Anna, ci și de alte rude, nemenționate, pe numele cărora s-ar fi realizat succesiunea.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi, Mihai Moldovan

Documentare în teren: Mihai Moldovan

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 03 februarie 2019

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!

Scris de CALIN PASCU, cu 3 ani în urmă

Buna. Am cumparat de curand apartamentul 2, la etajul 1. Va pot ajuta cu planul de nivel in format dwg. Imi place foarte mult materialul vostru! Cred ca am planuri si din alte cladiri inventariate de voi. Toate cele bune, arh. Calin Pascu

Scris de Teresa Martin Klaiber, cu 3 ani în urmă

Johanna wife of Mor Frank (Franck) was nee Feiler. Her father Herman Feiler. Johanna is my great grand aunt.

Lasă un comentariu!