Heritage of Timișoara

Fabric Piața Romanilor , nr. 8

Casa Zala

Alte denumiri:

Casa Tunner Lajos / Casa Alexandru Friedmann / Casa cu piatra de poticnire

Data finalizării:

1897

  • Arhitect: Neidentificat
  • Fost proprietar: Alexandru Friedmann Zala Friedmann
  • Fost locatar: Lorand Bloch
  • Autorizație de construire: 13 martie 1897
  • Statut proprietate: Proprietate privată
  • Statut protecție: Ansamblu monument istoric
    Ansamblul urban “Fabric” (II)
    TM-II-a-A-06097
  • Stil arh. principal Art Nouveau/Secession
  • Starea curentă Proastă (deteriorat/nefolosit)
  • Planimetrie Rectangular compus
  • Nr. de niveluri 3
  • Funcțiune curentă Proprietari multipli
    Birou avocatură/Notariat




Conform imaginilor de epocă, clădirea exista în perioada edificării Bisericii Romano-Catolice “Millenium” (1896-1901) din Piaţa Coronini (astăzi Piaţa Romanilor). Acest fapt este clarificat ulterior de echipa Heritage of Timișoara, cu sprijinul arhitectului Mihai Opriș, prin descoperirea autorizației de construire, emisă la data de 13 martie 1897, lui Tunner Lajos. 

Prin bunăvoința doamnei Getta Neumann, autoarea cărții Pe urmele Timișoarei evreiești - mai mult decât un ghid, aflăm că în primele decenii ale secolului XX, casa a aparținut lui Ferenc Zala (nume maghiarizat din Zeidner). În 1931, acesta moare, iar casa rămâne soției sale Regina și copiilor Elena și Andrei. 

Regina se recăsătorește cu comerciantul Alexandru Friedmann, care apare ca proprietar al casei atât în catalogul comercial din anul 1938, cât și în Lista abonaților telefonici din 1959. Fiica soților Zala, Elena, a fost căsătorită cu Lorand Bloch, născut în 1909. În 1941, acesta a fost detaşat în lagărul de muncă de la Păuliş-Ghioroc (judeţul Arad), unde moare la data de 12 noiembrie 1943.

În anul 2014, pe trotuarul din faţa imobilului, în amintirea lui Lorand Bloch a fost depusă prima şi singura piatră de poticnire (Stolperstein) din Timişoara.

Imagini de epocă

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Alexandra Palconi

Documentare în teren: arh. Vlad Pată (coordonator), Raluca Ilie (voluntar), Liliana Batea (voluntar), Dora Andraşoni (voluntar), Sandra Andrei (voluntar), Mihai Moldovan (voluntar)

Audit: Mihai Opriș

Consultant: Getta Neumann, Mihai Opriș

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 2 ani în urmă

Publicat la: 18 noiembrie 2017

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la această clădire!

Scris de Dr. Georges BLOCH, cu 2 ani în urmă

Bonjour, Eu sunt fiul lui Lorand Bloch si nepotul Zala, In teorie celuia carui ar fi revenit casa en heritage (Scuzati-ma eu nu mai scriu bine romineste fiind de multi ani cetatean francez si locuind in Paris)
Asi dori sa primesc, daca este posibil, de alte informatii daca posedati privind casa in chestiune.
Cu multumiri pentru activitatea D-voastra. G.Bloch

Lasă un comentariu!