Heritage of Timișoara

Iosefin Bul. 16 Decembrie 1989

Podul Traian

Alte denumiri:

Podul Huniade

Data finalizării:

1917

  • Arhitect: Arh. Elemér Wachtel
  • Autorizație de construire: 1913
  • Statut proprietate: Proprietate publică
  • Statut protecție: Zonă construită protejată
    Situl urban "Vechiul cartier Iosefin"
    TM-II-s-B-06098
  • Stil arh. principal Istoricist/Eclectic
  • Starea curentă Foarte bună (reabilitat)
  • Planimetrie Rectangular simplu
  • Funcțiune curentă Pod




Pe locul actualului pod exista în secolul XIX un pod de lemn, denumit “Podul Mare” (Große-Brücke), înlocuit în jurul anului 1871 de unul nou din metal.

La începutul secolului XX se ia decizia înlocuirii acestuia cu unul modern, din beton armat, pentru a susține dezvoltarea infrastructurii, iar suprastructura metalică a celui vechi fiind folosită pentru construirea unui nou pod în aval (actualul Pod Metalic). Astfel, în anul 1911, s-a organizat o licitație publică pentru realizarea proiectelor de arhitectură. Dintre cele 21 de proiecte înscrise, câștigător a fost declarat cel al arhitectului Elemér Wachtel.

Proiectul propus era unul monumental, de factură romantică, având un aspect medieval. Era prevăzut cu turnuri, galerii și mai multe statui, dintre care amintim statuia ecvestră a lui Iancu de Hunedoara, amplasată pe malul dinspre Cetate.

Izbucnirea Primului Război Mondial a diminuat aceste planuri, nemaifiind realizate după război lucrările artistice prevăzute în proiect.

Autorii acestei fișe:

Documentare și text: Mihai Moldovan

Documentare în teren: Mihai Moldovan

Fotograf: Flavius Neamciuc

Ultima actualizare: 3 ani în urmă

Publicat la: 19 octombrie 2018

Niciun material de pe această platformă online/site nu poate fi reprodus parţial, integral, modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acordul scris al Asociaţiei PRIN BANAT.


Conţinutul acestei platforme online/site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile şi orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor şi sunt proprietatea Asociaţiei PRIN BANAT. Află mai multe în secțiunea Termeni și condiții.

Contribuie cu informații la acest pod!